Piispa Jukka Keskitalo nosti positiivisen uskonnonvapauden voimakkaasti esiin puhuessaan Rovaniemellä valtakunnallisilla Kirkon varhaiskasvatuksen neuvottelupäivillä. ”Risteyksessä”-teemalla järjestettävät neuvottelupäivät kokoavat noin 200 kirkon varhaiskasvatuksen ammattilaista kahdeksi päiväksi yhteen pohtimaan työnsä kysymyksiä.
– Positiivisella uskonnonvapaudella tarkoitetaan perustuslaissa turvattua oikeutta harjoittaa uskontoa. Kyse ei ole vain oikeudesta hiljaa itsekseen ajatella uskonnollisia asioita ja rukoilla, vaan myös oikeudesta tehdä sitä yhteisöllisesti toisten kanssa. Positiivisen uskonnonvapauden tulisi toteutua myös koulun ja kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä, totesi piispa Keskitalo
Piispa korosti puheessaan yhteiskunnan nopeaa muutosta, joilla on heijastuksensa myös kirkon varhaiskasvatukseen.
– Yhteiskuntamme monikulttuuristuu nopeasti, ja samalla erilaisia uskonnollisia virtauksia tulee lisää. Joidenkin mielestä tämän tulisi johtaa uskonnon näkyvyyden pienentämiseen julkisessa tilassa, kuten varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, piispa Keskitalo kuvaili.
Hän sanoi ajattelevansa asiasta kuta kuinkin päinvastaisella tavalla. Jos uskonto pyritään keinotekoisesti painamaan näkymättömiin, saattaa se pulpahtaa esiin epätoivottavalla tavalla.
– Positiivisen uskonnonvapauden periaate johtaa pikemminkin siihen, että kristinuskon ja erilaisten uskontoperinteiden sallitaan näkyä ja kuulua myös julkisessa tilassa. Hyvää monikulttuurisuustrategiaa on se, että uskonto saa näkyä, kunhan se tapahtuu yhteiskuntarauhaa rakentavalla tavalla ja dialogisesti, piispa Jukka Keskitalo linjasi.
Piispan mukaan uskonnonvapautta tulisi nykyistä enemmän tarkastella lapsen näkökulmasta ja korostaa lapsen oikeutta uskontoon ja katsomuskasvatukseen. Myös oikeus olla harjoittamatta uskontoa nousee uskonnonvapauden periaatteesta, mutta ylikorostettuna tämä niin sanottu negatiivinen uskonnonvapaus johtaa vähitellen uskonnon häviämiseen ja myös uskonnon lukutaidon näivettymiseen.
Piispa näki kuntien ja seurakuntien yhteistyön varhaiskasvatuksen alalla pääosin hyvänä. Viime vuosina tulleet uudet Opetushallituksen ohjeet mahdollistavat varsin laajan yhteistyön esimerkiksi seurakunnan ja kunnallisen päivähoidon kesken.
– Pidän valitettavana, että joillakin paikkakunnilla ja eräiden oikeusoppineiden lausunnoissa ohjeita on tulkittu enemmän rajaavasti kuin mahdollistavasti. Suosittelenkin, että seurakunnat ja kunnat tekevät sopimuksen ja kirjaavat siihen noudatettavat hyvät käytännöt. Tämä antaa jatkuvuutta yhteistyölle ja tukee vastuullisia viranhaltijoita sekä kunnan että seurakunnan puolella, painotti piispa Keskitalo.
Piispa Keskitalo totesi, että seurakuntien päiväkerhot, aamu- ja iltapäivätoiminta, perhekerhot ovat tärkeitä monen perheen arjessa. Hän kiitti kirkon varhaiskasvatuksen ammattilaisia pitkäjänteisestä ja arvokkaasta työstä lasten ja nuorten sekä perheiden hyväksi.
– Työnne lasten ja perheiden parissa on parasta mahdollista työtä paitsi perheiden, niin myös kirkon tulevaisuuden hyväksi, totesi piispa Keskitalo.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien valtakunnalliset varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät järjestetään vuosittain. Vuoden 2021 tapahtumaa olivat järjestämässä yhteistyössä Lasten ja nuorten keskus ry, Agricola-opintokeskus / Seurakuntaopisto, Kirkon lastenohjaajat ry, Kirkkohallitus / Kasvatus ja perheasiat, Oulun hiippakunta, Rovaniemen seurakunta ja Kittilän seurakunta. Linkki neuvottelupäivien ohjelmaan.
Lisätietoja:
Harriet Urponen, piispa Jukka Keskitalon erityisavustaja, harriet.urponen@evl.fi p. 040 749 0115