
Päätöksenteko
Tuomiokapitulin istunto
Tuomiokapitulin tehtävänä on hoitaa hiippakunnan kirkollista hallintoa ja toimintaa. Se ratkaisee sille määrätyt hallintoasiat ja toimii eri seurakunnallisten päätösten alistusviranomaisena.
Tuomiokapitulin kokousajankohdat löydät allaolevasta linkistä helpoiten niin, että valitset hakuun Tyyppi -kohdasta ”tuomiokapitulin kokous”.
- Kokousajankohdat (linkki tuomiokapitulin kalenteriin)
- Tuomiokapitulin päätöstiedotus (linkki uutiskirjeeseen)
Tuomiokapitulin jäseniä ovat piispa (pj.) tuomiorovasti (varapj.), pappiasessorit (2), maallikkojäsen, lakimiesasessori ja hiippakuntadekaani. Pappisasessorit valitaan kerrallaan kolmeksi vuodeksi. Hiippakuntavaltuusto valitsee toimikaudekseen (4 vuotta) maallikkojäsenen tuomiokapituliin. Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajalla on kokouksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus. Sihteerinä toimii hiippakuntapastori.
Kuvassa vasemmalta vs. hiippakuntapastori Seija Helomaa, pappisasessori Ilkka Mäkinen, lakimiesasessori Mari Aalto, tuomiorovasti Satu Saarinen, piispa Jukka Keskitalo, pappisasessori Mirva Ahola, maallikkoedustaja Hannu Kallunki ja hiippakuntadekaani Juha Rauhala. Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Jukka Paananen puuttuu kuvasta.
- Jukka Keskitalo, piispa
- Satu Saarinen, tuomiorovasti
- Mirva Ahola, pappisasessori
- Ilkka Mäkinen, pappisasessori
- Hannu Kallunki, maallikkojäsen
- Mari Aalto, lakimiesasessori
- Juha Rauhala, hiippakuntadekaani
- Jukka Paananen, hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja, läsnäolo- ja puheoikeus
- Päivi Liiti, sihteeri, läsnäolo- ja puheoikeus

Hiippakuntavaltuusto
Hiippakuntavaltuuston tehtävänä on yleisesti tukea ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Yksityiskohtaisina tehtävinä on mm. hyväksyä vuosittain hiippakunnan toiminta- ja taloussuunnitelmat sekä talousarvio ja tilinpäätös toimintakertomuksineen. Hiippakuntavaltuustolla on vähintään kaksi kokousta vuodessa. Hiippakunnan edellisen tilikauden toimintakertomus ja tilinpäätös käsitellään helmikuussa pidettävässä kokouksessa ja toiminta- ja talousarvio käsitellään kesäkuussa pidettävässä kokouksessa. Aloitteita käsitellään kaikissa kokouksessa.
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirjat avautuvat alapuolen linkeistä pdf-tiedostoiksi.
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirja 11.2.2023
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirja 11.6.2022
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirja 12.2.2022
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirja 12.6.2021
Maallikot
Hekkala Markku
Helanen Suvi
Heikkinen Arja
Hänninen Juha
Jaakkola Jukka
Kallunki Hannu
Kumpulainen Rita
Kupsala Jari
Lehto Pekka
Paananen Jukka, puheenjohtaja
Savuoja Arja
Tornberg Antti
Vuokila Kalervo
Papit
Häkkinen Anna-Leena
Lindström Mirja-Liisa
Nivala Eija, varapuheenjohtaja
Oikarinen Erja
Pokka Tapio
Sirviö Jouni
Tölli Tuomas
Saamelaisten edustaja
Pekkala, Aslak
Sihteerinä toimii hiippakuntapastori.

Kirkolliskokous
Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin. Se käsittelee kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta. Se kokoontuu Turussa toukokuussa ja marraskuussa noin viikon ajan. Kirkolliskokoukselle voivat tehdä esityksiä piispainkokous, kirkkohallitus ja hiippakuntavaltuustot ja aloitteita kirkolliskokousedustajat.
Maallikkoedustajat
Heikkinen Arja
Kaisanlahti Janne
Kippo Hannu
Nivala Juha
Okkonen Tuula
Parpala Marianna
Savela Antti
Hintsala Jenni
Pappisedustajat
Hautala Jukka
Niemelä Pauli
Palmu Pasi
Pesonen Niilo
Pitkänen Katariina

Hallinnollisia ohjeistuksia
Hiippakunta auttaa seurakuntia monissa hallinnollisissa asioissa. Tälle sivulle on koottu erilaisia aihekokonaisuuksia ja niihin liittyviä ohjeistuksia. Allaolevasta listasta ovat linkit kunkin asian omalle alasivulle.
- Asiakirjojen toimittaminen tuomiokapitulille
- Avustusasiat
- Epäasiallinen kohtelu ja häirintä
- Kappalaisen virantäyttö
- Kiinteistö- ja maanvuokra-asiat
- Kirkkoherran virantäyttö
- Kirkollisten rakennusten rakentamiseen ja olennaisiin muutoksiin liittyvät asiat
- Koeaika
- Muutoksenhaku
- Pastoraalitutkinnon anominen
- Rekrytointi
- Rikosrekisteriotteen esittäminen
- Seurakunnan hallinto
- Sivutoimilupa
- Virkavapaudet
- Nimikirja

Rekrytointiprosessit
Seurakunnan ja tuomiokapitulin hallinnossa viedään läpi monenlaisia rekrytointiprosesseja. Pappeja koskevat rekrytoinnit etenevät yhteistyössä tuomiokapitulin kanssa, muiden työntekijäryhmien kohdalla seurakunta itse hoitaa prosessia. Pappien virantäyttöprosesseista saat lisätietoa allaolevista linkeistä, jotka johtavat kunkin viran omalle alasivulle.

Kunniamerkit
Kirkolliset kunniamerkit ovat Pyhän Henrikin risti (PHR), Mikael Agricolan risti (MAR) ja Pro ecclesia -mitali (kuvassa).
Seurakuntatyön kunniaksi voidaan myöntää Pro ecclesia -mitali. Seurakuntien tulee toimittaa Pro ecclesia -mitalin ehdotukset tuomiokapitulille toukokuun alkuun mennessä.
Lisää tietoa kirkollisista kunniamerkeistä löytyy Evl.fi/plus -sivustolta (linkki), josta löytyy myös lomake, jolla kunniamerkkiä voi ehdottaa.

Hiippakunnalliset kolehdit
Kirkkohallitus päättää vuosittain seurakuntien päiväjumalanpalveluksissa kannettavista kolehdeista. Suomenkielisten hiippakuntien tuomiokapitulit määräävät vuosittain kaksi kolehtia hiippakunnallisiin tarkoituksiin.
Hiippakunnalliset kolehdit vuonna 2024:
10.3.2024 4. paastonajan sunnuntai (Laetare) Elämän leipä
Kolehti kohdennetaan vaikeassa elämäntilanteessa oleville lapsiperheille Oulun hiippakunnan alueella. Köyhyys koskettaa joka yhdeksättä lasta Suomessa. Yli 120 000 lasta elää pienituloisessa perheessä. Huoli perheen toimeentulosta on kasvanut merkittävästi elinkustannusten nousun myötä eikä pienituloisilla perheillä ole käytettävissä säästöjä yllättävien menojen maksamiseen. Lapsiperheköyhyys vaikuttaa lasten välittömään hyvinvointiin sekä pitkälle elämänkulkuun. Oulun hiippakunnan alueella diakoniatyössä kohdataan vuosittain paljon tuentarpeessa olevia lapsiperhettä.
Kolehti maksetaan Kirkon keskusrahaston tilille FI47 8000 1000 0676 87 (DABAFIHH).
Viestikenttään kirjoitetaan: kolehti Oulu diakoniatyö
6.10.2024 20. sunnuntai helluntaista Usko ja epäusko
Kolehti kohdennetaan Nyakaton raamattuopiston toiminnan tukemiseen. Oulun hiippakunnan pitkäaikainen ystävyyshiippakunta on Viktoriajärven Itäinen hiippakunta Tansaniassa. Hiippakuntien kesken on solmittu yhteistyösopimus, jossa sovitaan hengellisestä yhteydestä, toisten puolesta rukoilemisesta, erilaisista vierailuista ja vaihdoista sekä hyvien käytänteiden jakamisesta. Sopimuksella on vahvistettu myös Oulun hiippakunnan seurakuntien tuki Nyakaton raamattuopistolle. Nyakaton raamattuopisto kouluttaa kirkolle pappeja, evankelistoja ja seurakuntatyöntekijöitä ja toimii yhteistyössä Iringan yliopiston kanssa. Tuki ohjataan Suomen Lähetysseuran kautta.
Kolehti maksetaan Kirkon keskusrahaston tilille FI47 8000 1000 0676 87 (DABAFIHH).
Viestikenttään kirjoitetaan: kolehti Oulu Nyakaton raamattuopisto.

Vaalit
Kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuuston jäsenten vaali
Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston uudet edustajat valitaan 1.5.2024 alkavaksi nelivuotiskaudeksi 13.2.2024 järjestettävissä vaaleissa.
Pappisasessorin vaalit
Oulun hiippakunnan pappisasessorin vaali käytiin 10.1.2023. Pappisasessoriksi valittiin Ilkka Mäkinen ajalle 1.3.2023-28.2.2026.
Oulun hiippakunnan pappisasessorin vaali käytiin 3.11.2022. Pappisasessoriksi valittiin Mirva Ahola ajalle 1.3.2023-28.2.2026.
