
Päätöksenteko
Tuomiokapituli
Tuomiokapitulin tehtävänä on hoitaa hiippakunnan kirkollista hallintoa ja toimintaa sekä tukee ja valvoo seurakuntien toimintaa ja hallintoa. Tuomiokapituli myös hoitaa papiston henkilöstöasioita. Tuomiokapitulin kollegio ratkaisee istunnossaan sille määrätyt hallintoasiat.
Tuomiokapitulin nimi tulee latinan sanoista domus capituli. Domus merkitsee taloa ja capituli lukukappaletta. Jo varhain kirkon historiassa piispa kokoontui työtovereidensa kanssa tuomiokapituliin lukemaan raamatunkappaleita ja rukoilemaan. Jokainen tuomiokapitulin istunto aloitetaan edelleenkin raamatunluvulla.
Tuomiokapitulin istuntoajankohdat löydät allaolevasta linkistä valitsemalla hakuun Tyyppi -kohdasta ”tuomiokapitulin kokous”.
Kirkkolain 4 luvun 6 §:n mukaan tuomiokapitulin tehtävänä on:
1) hoitaa hiippakunnallista toimintaa, hallintoa ja taloutta;
2) edustaa kirkkoa hiippakunnan asioissa ja käyttää hiippakunnan asioissa puhevaltaa tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa sekä tehdä hiippakuntaa koskevat sopimukset ja muut oikeustoimet;
3) valvoa seurakuntien ja seurakuntayhtymien toimintaa, hallintoa ja viranhaltijoiden ja työntekijöiden sekä muun papiston tehtävien hoitoa;
4) päättää seuraavista papin ja lehtorin virkasuhdetta koskevista asioista evankelis-luterilaisen kirkon viranhaltijasta annetussa laissa tai kirkkojärjestyksessä säädetyllä tavalla:
a) viranhoitomääräyksen antamisesta ja kielitaitoa koskevan erivapauden myöntämisestä;
b) viran haettavaksi julistamisesta, hakuajan jatkamisesta, uudesta hakuajasta tai virkasuhteen täyttämättä jättämisestä sekä koeajan määräämisestä seurakunnan seurakuntapastorin virkasuhteessa;
c) virantoimituksesta pidättämisestä, lomautukseen liittyvästä lausunnon antamisesta, virkasuhteen irtisanomisesta tai sen purkamisesta;
d) sivutoimiluvan myöntämisestä;
e) kirkkoherran viran lakkauttamisesta sekä kirkkoherran viran ja, jos seurakunnat eivät ole tehneet sopimusta muun papin sijoittamisesta ennen kirkkohallituksen päätöstä, pappien sijoittamisesta seurakuntajaon muutoksen yhteydessä;
5) päättää muiden kuin kohdassa 4 tarkoitettujen viranhaltijoiden ja työntekijöiden sijoittamisesta, jollei päätöstä ole tehty ennen seurakuntajaon muuttamista koskevan päätöksen voimaantuloa, kun seurakunnasta osa on liitetty toiseen seurakuntaan tai uusi seurakunta on perustettu jakamalla seurakunta tai seurakunnat kuuluvat eri hiippakuntiin;
6) hoitaa muut kuin 1–5 kohdassa tarkoitetut tässä laissa ja kirkkojärjestyksessä sille säädetyt tehtävät sekä ne hiippakunnalliset tehtävät, jotka eivät kuulu muulle hiippakunnan viranomaiselle.
Kirkkojärjestyksen 4 luvun 16 §:n mukaan tuomiokapitulin tehtävänä on sen lisäksi, mitä kirkkolaissa säädetään:
1) tukea seurakuntien ja seurakuntayhtymien toimintaa ja hallintoa;
2) valmistella asioita hiippakuntavaltuustolle ja huolehtia sen päätösten täytäntöönpanosta;
3) ottaa tuomiokapitulin viranhaltijat ja työntekijät palvelussuhteeseen sekä irtisanoa ja purkaa palvelussuhteet;
4) päättää rovastikuntajaosta;
5) hoitaa hallussaan olevat lahjavarat ja säätiöluontoiset rahastot noudattaen mitä kirkkolain 6 luvun 4 §:ssä säädetään.
Tuomiokapitulin jäseniä ovat piispa (pj.) tuomiorovasti (varapj.), pappiasessorit (2), maallikkojäsen, lakimiesasessori ja hiippakuntadekaani. Pappisasessorit valitaan kerrallaan kolmeksi vuodeksi. Hiippakuntavaltuusto valitsee toimikaudekseen (4 vuotta) maallikkojäsenen tuomiokapituliin. Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajalla on kokouksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus. Sihteerinä toimii hiippakuntapastori.
- Jukka Keskitalo, piispa
- Satu Saarinen, tuomiorovasti
- Mirva Ahola, pappisasessori
- Ilkka Mäkinen, pappisasessori
- Jukka Jaakkola, maallikkojäsen
- Mari Aalto, lakimiesasessori
- Juha Rauhala, hiippakuntadekaani
- Jukka Paananen, hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja, läsnäolo- ja puheoikeus
- Päivi Liiti, sihteeri, läsnäolo- ja puheoikeus
Tuomiokapitulin arkistomateriaali on vuodelta 1980 alkaen kokonaisuudessaan tuomiokapitulin hallussa. Sitä vanhemmat asiakirjat löytyvät Oulun kansallisarkistosta. Asiakirja-aineisto on järjestetty tehtäväpohjaisen arkistonmuodostussuunnitelman mukaisesti. Tuomiokapituli asiakirjat on rekisteröity sähköiseen asianhallintajärjestelmään vuodesta 2017 alkaen.
Tuomiokapitulin asiakirjajulkisuuskuvauksen löydät täältä.

Hiippakuntavaltuusto
Hiippakuntavaltuuston tehtävänä on yleisesti tukea ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Yksityiskohtaisina tehtävinä on mm. hyväksyä vuosittain hiippakunnan toiminta- ja taloussuunnitelmat sekä talousarvio ja tilinpäätös toimintakertomuksineen. Hiippakuntavaltuustolla on vähintään kaksi kokousta vuodessa. Hiippakunnan edellisen tilikauden toimintakertomus ja tilinpäätös käsitellään helmikuussa pidettävässä kokouksessa ja toiminta- ja talousarvio käsitellään kesäkuussa pidettävässä kokouksessa. Aloitteita käsitellään kaikissa kokouksessa.
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirjat avautuvat alapuolen linkeistä pdf-tiedostoiksi.
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirja 15.2.2025
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirja 8.6.2024
Hiippakuntavaltuuston pöytäkirja 10.2.2024
Maallikot
Alanko Juha
Gröhn Jiska
Heikkinen Arja
Helanen Suvi
Jaakkola Jukka
Kaakinen Marita
Kaisto Antti
Kallunki Hannu
Kemppainen Marjo
Koutonen Tarja
Lampela Ritva
Paananen Jukka
Pouke Eeva
Papit
Ebeling Mika
Joensuu Jukka
Mourujärvi Reetta
Oikarinen Erja
Pitkänen Katariina
Savuoja Ari
Tahkola Marja-Leena
Saamelaisten edustaja
Pekkala, Aslak

Kirkolliskokous
Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin. Se käsittelee kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta. Se kokoontuu Turussa toukokuussa ja marraskuussa noin viikon ajan. Kirkolliskokoukselle voivat tehdä esityksiä piispainkokous, kirkkohallitus ja hiippakuntavaltuustot ja aloitteita kirkolliskokousedustajat.
Maallikkoedustajat
Heikkinen Arja
Hekkala Markku
Kaisanlahti Janne
Kallunki Hannu
Kippo Hannu
Nivala Juha
Okkonen Tuula
Pouke Eeva
Syrjälä Asko
Pappisedustajat
Holma Heikki
Niemelä Pauli
Pesonen Niilo
Saarinen Satu
Saamelaisten edustaja
Pekkala, Aslak

Hallinnollisia ohjeistuksia
Hiippakunta auttaa seurakuntia monissa hallinnollisissa asioissa. Tälle sivulle on koottu erilaisia aihekokonaisuuksia ja niihin liittyviä ohjeistuksia. Allaolevasta listasta ovat linkit kunkin asian omalle alasivulle.
- Asiakirjojen toimittaminen tuomiokapitulille
- Avustusasiat
- Epäasiallinen kohtelu ja häirintä
- Kappalaisen virantäyttö
- Kiinteistö- ja maanvuokra-asiat
- Kirkkoherran virantäyttö
- Kirkollisten rakennusten rakentamiseen ja olennaisiin muutoksiin liittyvät asiat
- Koeaika
- Muutoksenhaku
- Pastoraalitutkinnon anominen
- Rekrytointi
- Rikosrekisteriotteen esittäminen
- Seurakunnan hallinto
- Sivutoimilupa
- Virkavapaudet
- Nimikirja

Rekrytointiprosessit
Seurakunnan ja tuomiokapitulin hallinnossa viedään läpi monenlaisia rekrytointiprosesseja. Pappeja koskevat rekrytoinnit etenevät yhteistyössä tuomiokapitulin kanssa, muiden työntekijäryhmien kohdalla seurakunta itse hoitaa prosessia. Pappien virantäyttöprosesseista saat lisätietoa allaolevista linkeistä, jotka johtavat kunkin viran omalle alasivulle.

Kunniamerkit
Kirkolliset kunniamerkit ovat Pyhän Henrikin risti (PHR), Mikael Agricolan risti (MAR) ja Pro ecclesia -mitali (kuvassa).
Seurakuntatyön kunniaksi voidaan myöntää Pro ecclesia -mitali. Seurakuntien tulee toimittaa Pro ecclesia -mitalin ehdotukset tuomiokapitulille toukokuun alkuun mennessä.
Lisää tietoa kirkollisista kunniamerkeistä löytyy Evl.fi/plus -sivustolta (linkki), josta löytyy myös lomake, jolla kunniamerkkiä voi ehdottaa.

Hiippakunnalliset kolehdit
Kirkkohallitus päättää vuosittain seurakuntien päiväjumalanpalveluksissa kannettavista kolehdeista. Suomenkielisten hiippakuntien tuomiokapitulit määräävät vuosittain kaksi kolehtia hiippakunnallisiin tarkoituksiin.
Hiippakunnalliset kolehdit vuonna 2025
30.3.2025 4. paastonajan sunnuntai (Laetare) Elämän leipä
Kolehti ystävyyshiippakunnan työn tukemiseen
Kolehti kohdennetaan Nyakaton raamattuopiston toiminnan tukemiseen.
Kolehti maksetaan Kirkon keskusrahaston tilille FI47 8000 1000 0676 87 (DABAFIHH).
Viesti: 362000.1023200220
7.9.2025 13. sunnuntai helluntaista Jeesus, parantajamme
Kolehti nuorten vaikuttamisen tukemiseen
Kolehti kohdennetaan Oulun hiippakunnan nuorten vaikuttajaryhmäleirin 2026 järjestämiseen.
Kolehti maksetaan Kirkon keskusrahaston tilille FI47 8000 1000 0676 87 (DABAFIHH).
Viesti: 362000.1023200220
Kolehtien tilitysohje Pdf-muodossa: Oulun hiippakunnan keräämät kirkkokolehdit 2025 tilitysohje

Vaalit
Kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuuston jäsenten vaali
Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston uudet edustajat valittiin 1.5.2024 alkavaksi nelivuotiskaudeksi 13.2.2024 järjestettävissä vaaleissa. Vaalien tulokset tästä linkistä.
Pappisasessorin vaalit
Oulun hiippakunnan pappisasessorin vaali käytiin 10.1.2023. Pappisasessoriksi valittiin Ilkka Mäkinen ajalle 1.3.2023-28.2.2026.
Oulun hiippakunnan pappisasessorin vaali käytiin 3.11.2022. Pappisasessoriksi valittiin Mirva Ahola ajalle 1.3.2023-28.2.2026.
