Barentsin kirkkojen neuvoston Suomen, Ruotsin ja Norjan jäsenhiippakuntien edustajat kokoontuivat 15.9 Tornioon keskustelemaan tulevan yhteistyön muodoista. Pohjoismaiden pohjoisimpien hiippakuntien piispat jäädyttivät maaliskuussa 2022 yhteisellä päätöksellä suhteet Venäjän ortodoksiseen kirkkoon sekä keskeyttivät Barentsin kirkkojen neuvoston toiminnan heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Tätä päätöstä jatkettiin nyt vuoteen 2024 asti, jolloin Barentsin kirkkojen neuvoston tulevaisuutta voidaan arvioida.
Barentsin kirkkojen neuvoston toiminnan jäädytysaikana yhteistyötä Pohjoismaiden pohjoisimpien hiippakuntien kesken päätettiin jatkaa ilman Venäjän kirkkojen edustusta. Tätä varten Tornion kokouksessa perustettiin Pohjoiskalotin kirkollinen yhteistyöverkosto. Yhteistyöverkoston jäseninä ovat Norjan, Ruotsin ja Suomen luterilaisten kirkkojen pohjoisimmat hiippakunnat (Nord-Hålogaland, Sör-Hålogaland, Luulaja ja Oulu) sekä Oulun ortodoksinen hiippakunta.
Pohjoiskalotin kirkollisen yhteistyöverkoston työ keskittyy muun muassa kokemusten jakamiseen seurakuntaelämästä, kulttuureista ja teologiasta; pohjoisen yhteiskunnallisen muutoksen analysointiin yhdessä; toimintaan alkuperäiskansojen, vähemmistöjen ja monikielisyyden hyväksi; työskentelyyn ympäristö- ja ilmastokysymysten sekä rauhantyön ja pyhiinvaellusreittien kysymysten parissa; sekä työskentelyyn lasten ja nuorten elämänkysymysten ja osallisuuden hyväksi kirkoissa.
– Näen Pohjoiskalotin kirkollisen yhteistyöverkoston perustamisen välttämättömänä askeleena vallitsevassa tilanteessa. Pohjoismaiden pohjoisimmilla hiippakunnilla on paljon annettavaa toisilleen ja ihmisille ja yhteiskunnille pohjoisessa, toteaa Oulun evankelis-luterilaisen hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo.
Rajalla-seminaari kokosi yhteen yhteiskunnan ja kirkkojen edustajia ja tutkijoita
Pohjoiskalotin kirkollisen yhteistyöverkoston perustamiskokousta edeltävänä päivänä eli 14.9. pidettiin myös kirkollis-yhteiskunnallinen Rajalla-seminaari Torniossa. Seminaarin tarkoituksena oli käsitellä sitä, mitä Venäjän rajan sulkeutuminen sekä pitkäaikaisen Venäjä-yhteistyön jäädyttäminen merkitsevät yhteiskunnille ja kirkoille. Seminaarin koolle kutsujina olivat Suomen ulkoministeriö sekä Oulun evankelis-luterilainen hiippakunta. Suomi toimii tällä hetkellä puheenjohtajamaana Barentsin euroarktisessa neuvostossa, ja seminaari oli samalla osa Suomen puheenjohtajakauden ohjelmaa.
Tornion kaupungintalolla pidetyn seminaarin pääpuhujana oli tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Hän painotti kirkkojen työn tärkeyttä pohjoisilla arktisilla alueilla niin yksilöille kuin yhteiskunnille. Kirkot rakentavat luottamussuhteita, suojelevat ihmisoikeuksia ja ylläpitävät toivoa rauhasta ja oikeudenmukaisuudesta. Muina puhujina seminaarissa olivat työelämäprofessori Hannele Pokka, suurlähettiläs Jari Vilén, piispa Jukka Keskitalo, professori Lars Elenius ja yliopistotutkija Heta Hurskainen.
Seminaariin osallistui edustajia kansainvälisestä Barents-sihteeristöstä (IBS), aluehallintovirastoista ja lääninhallituksista, rajaseutujen kunnista ja seurakunnista sekä piispoja ja edustajia Pohjoismaiden pohjoisimmista hiippakunnista.
Kuva: Pohjoisten hiippakuntien piispat yhteiskuvassa tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen kanssa. Kuvaaja Pekka Mustakallio. Vasemmalta: metropoliitta Elia, piispa Jukka Keskitalo, ministeri Petri Honkonen, piispa Åsa Nyström, piispa Olav Øygard, piispan sijainen Gunnar Bråthen.
Lisätiedot:
Oulun evankelis-luterilaisen hiippakunnan hiippakuntadekaani Juha Rauhala, juha.rauhala@evl.fi, p. 044 7555 556
piispa Jukka Keskitalon erityisavustaja Pekka Mustakallio, pekka.mustakallio@evl.fi, p. 040 7490 115
Lyhenteet:
IBS = International Barents Secretariat
SKKB = Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsregionen