Aika: 10-11
Paikka: Teams
Ilmoittaudu mukaan niin saat Teams-linkin.
Mitä on hiljaisuuden jooga?
Voiko jooga olla kristillistä ja sopiiko se kirkkoon tai kristitylle? Syyskuun teologisessa ikkunassa esittelemme Hiljaisuuden joogaa ja tarkastelemme keskustelua, joka on virinnyt sen myötä, että jooga on löytänyt sijan myös kirkkomme sisällä.
Hiljaisuuden jooga on sairaalapappi, joogaopettaja (Yoga Nordic RYT200) ja retriitinohjaaja Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa joogaharjoitukseen liitetään hiljaisuutta ja avaraa hengellisyyttä. Hiljaisuuden jooga on hiljaisuuden viljelyä koko olemuksella, keholla, mielellä ja hengellä. Se on perustaltaan lempeää perusjoogaa eli lempeää kokonaisvaltaista Hathajoogaa.
Hiljaisuuden jooga on yksi hiljaisuuden viljelyn monista uusista uomista. Se edustaa kokonaisvaltaista hengellisyyttä ja puhuttelee ihmistä monella tasolla – niin kehon, mielen kuin hengenkin ulottuvuuksilla. Hiljaisuuden joogassa kristillinen hartauden harjoitus yhdistyy vuosituhansia vanhaan joogaperinteeseen. Hiljaisuuden jooga tavoittaa monia kirkosta muuten irrallaan olevia. Se virkistää myöskin niitä hartaita kristittyjä, joiden rukouselämä on puuduksissa kirkonpenkissä istumisesta ja joiden aivot ovat liian täynnä sanoja. Hiljaisuuden joogan harvat sanat, jotka otetaan vastaan koko keholla osuvat usein yllättävän syvälle. Harjoituksen kautta avautuminen Jumalan rakkaudelle helpottuu, kun keho rauhoittuu ja mieli hiljenee ja voi hyvin.
Joogan saapuminen kirkkoon herättää myös vastustusta ja pelkoa. Toisen uskonnon ja kulttuurin piiristä nousevat tavat ovat vieraita. Osa pelkää, että kristitty osallistuu jooga-asentojen kautta epäjumalanpalvontaan tai ajattelee, että joogaharjoitus on omille teoille perustuvaa hurskautta. Tämänkertainen teologinen ikkunamme pyrkii ymmärtämään jooga-termin herättämää huolta ja perustelemaan, miksi kirkossa on tänä päivänä tarvetta myös hiljaisuuden joogalle.
Luennoitsijoina pastori Lauri Holma ja diakoni Hannele Heinonen