Aika: 10-11
Paikka: Teams
Miksi raamatuntulkinta on vaikeaa?
Miksi Raamatun tulkitseminen on niin vaikeaa – vai onko se? Kuka kokee tämän kysymyksen omakseen ja miksi? Raamatun tulkitsemisen ongelmat ovat erilaisia tulkitsijasta riippuen. Joillekin Raamattu asettuu valmiiseen tulkintakehykseen, toiset taas pitävät Raamattua vaikeana lukea, koska ei ole varma ymmärtääkö sitä oikein. Raamatun kanssa on joskus myös vaikeaa olla samaa mieltä, saati toimia sen käskyjen mukaan. Pohdimme kolmea mahdollista syytä Raamatun tulkitsemisen vaikeuteen: motivaatio, pyrkimys oikeaan tulkintaan ja Raamatun velvoittavuus. Kysymme myös, eikö Raamatun teksti ole selvää tulkitsematta ja onko Raamatun kirjaimellinen lukeminen mahdollista tai tavoiteltavaa.
Luennoitsijana Martti Nissinen
Helsingin yliopiston sivuilta Martti Nissisen esittely:
Vanhan testamentin eksegetiikan professori
Martti Nissinen (s. 1959 Kuopiossa) on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Vanhan testamentin eksegetiikan professori. Nissinen johti Suomen Akatemian huippuyksikköä “Changes in Sacred Texts and Traditions” (2014–19) ja Valtakunnallista teologian tutkijakoulua/tohtoriohjelmaa vuosina 2009–14. Hän on aikaisemmin ollut Helsingin yliopiston Raamatun ja muinaisitämaisen kirjallisuuden professori (2002–2007), Suomen Akatemian tutkija (1994–2002) ja Vanhan testamentin eksegetiikan assistentti (1985–1994). Hän oli parin vuoden ajan Raamatunkäännöskomitean päätoimisena kääntäjänä 1980-luvun lopulla.
Nissinen tunnetaan muinaisen itäisen Välimeren alueen profetiailmiön tutkijana, ja hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluu myös sukupuoli muinaisen Lähi-idän lähteissä (rakkausrunous, homoerotiikka, maskuliinisuus). Hän on julkaissut mm. kirjat Prophetic Divination (2019), Prophets and Prophecy in the Ancient Near East (2. p. 2019), Ancient Prophecy (2017), Homoeroticism in the Biblical World (1998), References to Prophecy in Neo-Assyrian Sources (1998), ja Prophetie, Redaktion und Fortschreibung im Hoseabuch (väitöskirja, 1991). Hän on toimittanut useita artikkelikokoelmia ja julkaissut kymmeniä artikkeleita muinaisen Lähi-idän profetiasta, sukupuolesta ja uskontohistoriasta.
Nissinen oli Princetonissa, Yhdysvalloissa sijaitsevan Institute of Advanced Study -tutkimuslaitoksen jäsenenä 2008–9 ja 2016 sekä vierailijana 2011. Hän on luennoinut n. 40 eurooppalaisessa ja pohjoisamerikkalaisessa yliopistossa ja on hoitanut useita luottamustehtäviä tieteellisissä järjestöissä (esim. Society of Biblical Literature, OTSEM-verkosto ja Suomen Eksegeettinen Seura). Hän on Society for Old Testament Study -järjestön kunniajäsen, Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen, Suomen Lähi-idän instituutin säätiön hallituksen puheenjohtaja sekä Helsingin yliopiston Savolaisen Osakunnan inspehtori.