KOULUTUS ON PERUTTU!
VASU-dialogisissa toteutetaan seurakuntien ja päivähoidon järjestäjien/koulujen yhteiskehittämisprosessi, joka kestää kolme kuukautta. Siinä sovelletaan Yhteisöllisen innovoinnin menetelmää kuntien ja seurakuntien yhteistoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on innovoida päiväkotien, koulujen ja perheiden palveluiden näkökulmasta kunta ja seurakuntayhteistyön uusia avauksia. Menetelmä on kehitetty yhteistyössä Kirkkohallituksen, Kuntaliiton ja muiden asiantuntijoiden kanssa, ja sen rahoittamiseen on osallistunut Työsuojelurahasto.
Menetelmä on avoin kaikille, ja sen e-opas löytyy osoitteesta http://flash.kunnat.net/yhteisollineninnovointi/
VASU-dialogissa fasilitaattoreina toimivat hiippakunnan uskontokasvatusmentorit ja hiippakuntasihteeri. VASU-dialogiin sisältyy 3-5 tapaamista. Prosessi on maksuton, mutta ilmoittautunut taho toimi koollekutsujana vastaa tiloista ja kokoontumisen järjestelyistä (esim. kahvit).
Taustaa:
Varhaiskasvatussuunnitelman (VASU)perusteet astuivat voimaan 1.8.2017. Katsomuskasvatus kiinnittyy laaja-alaisen oppimisen alueista kulttuurisen osaamisen, vuorovaikutuksen ja ilmaisun kenttään. Sen myötä suomalaiset päivähoitoikäiset saavat valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. Katsomuskasvatuksessa tutustutaan kussakin lapsiryhmässä läsnäoleviin katsomuksiin. Seurakunta määritellään yhdeksi varhaiskasvatuksen yhteistyökumppaniksi järjestöjen, poliisin, ruokailu- ja siivoustoimen rinnalla. Uudessa VASUssa katsomuskasvatus korvaa uskonnollisen orientaation ja on sitouttamatonta.