Lähetyspiiriläisten kutomia villasukkia vauvoille

Diakonia ja yhteiskunta

Yhteisvastuu ja kansainvälinen diakonia

Yhteisvastuu auttaa heikkoja ja hädänalaisia Suomessa ja kehitysmaissa. Sen tuki on mahdollisimman konkreettista – tavoitteena on auttaa ihmisiä auttamaan itse itseään. Avun saaminen ei katso syntyperää, uskontoa tai poliittista vakaumusta. Yhteisvastuuta on kerätty yli 60 vuotta ja sen kautta sadat tuhannet ihmiset Suomessa ja kehitysmaissa ovat saaneet apua.

Nuorten unelmien ja tulevaisuuden puolesta

“Jos nuoret eivät enää jaksa unelmoida, menetämme jotain perustavanlaatuista.”

Arkkipiispa Tapio Luoma

Vuonna 2025 Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan nuorten unelmia ja mahdollisuuksia. Joskus pienikin tuki auttaa löytämään omat vahvuudet ja suunnan tulevaisuudelle. Yhteistyössä Suomen Partiolaisten kanssa tuemme kotimaassa vähävaraisia nuoria, jotta kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet harrastamiseen ja sen tarjoamaan kasvuun.

Lisätietoa Yhteisvastuun nettisivuilta  tämä sivu vie erityisesti seurakunnille suunnattuun viestintään

 

 

 

 

Yhteisvastuun hyväksi neulotaan lapasia

Hiippakunnallinen diakonia ja yhteiskunnallinen työ

Ajankohtaista diakoniasta

Painopisteet hiippakunnan diakonia ja yhteiskunnallisen työn toimintasuunnitelmassa vuodelle 2025

  1. Tuemme työn ohjauksen ja yhteistyön kehittämistä seurakunnissa

LÄHITUKI

  • Jatketaan diakonian viestinnällistä profiilin nostamista
  • Vahvistetaan seurakuntalaisten ja vapaaehtoisten osallisuutta ja toimijuutta etsimällä yhdessä uutta toimintakulttuuria ja jakamalla hyviä toimintamalleja.
  • Kohdennetaan työtä monialaisesti yhdessä seurakuntalaisten kanssa yksinäisyyden, köyhyyden ja osattomuuden vähentämiseksi
  • Tarjotaan seurakuntaharjoitteluohjaajille tukea ja tietoa. Ollaan aktiivisesti yhteydessä Diakiin ja mietitään opiskelijoille tarvittavaa rohkaisua kirkon työhön. Lisätään apua ja tukea, kun seurakunnat hakevat diakoniatyöntekijöitä virkaan tai sijaisuuteen. Tarjotaan tukea erityisesti viestintään
  • Lisätään lähituen tarjoamista. Jatketaan diakoniajohtajien säännöllisiä teams tapaamisia kerran kuussa, yksin diakoniatyötätekevien teams tapaamisia, yhteydenpitoa diakoniatyöntekijöihin puhelimitse, sähköpostitse ja osallistumalla rovastikunnallisiin tapaamisiin.

2. Toimimme työhyvinvoinnin lisäämiseksi ja johtajuuden vahvistamiseksi

TURVASSA

  • Tuetaan työntekijöitä eri työuran vaiheissa mm. diakonian vertaistukijoiden käyttämiseen oman työnsä priorisoimisen tukena, työnohjauksen hyödyntäminen oman jaksamisen tukena
  • Rohkaistaan seurakuntien työntekijöitä ja kirkkoa verkostoitumaan hyvinvointialueiden toimijoiden joukkoon yhteistyökumppaniksi
  • Yhteiskunnan suojarakenteiden heiketessä, sodan ja turvallisuusuhkien lisääntyessä lisätään yhteistä keskustelua turvallisuudesta. Luodaan selkeitä rakenteita Kirkon henkisen huollon toiminnasta hyvinvointialueilla

3.  Tuemme hengellisen elämän hoitamista

PYHÄ HUOLETTOMUUS

  • Tuemme taloudellisesti pienituloisten seurakuntien työntekijöitä seurakuntien työntekijöiden mahdollisuuksia osallistua retriitti- ja työhyvinvointi koulutuksiin
  • Tuodaan esille rohkeasti kirkon perussanoma toivosta ja turvasta. Se koskee myös meitä työntekijöitä
  • Uudistuminen ja jaksaminen kantavina teemoina
  • Priorisointi

Diakonia ja yhteiskunnallisentyön neuvottelukunta

Tämän hetkisen Diakonia- ja yhteiskunnallisentyön neuvottelukunnan toimintakausi on 2025-2028

Neuvottelukunnan tehtävänä on suunnitella ja kehittää diakoniatyötä ja siihen liittyvää koulutusta koko Oulun hiippakunnassa yhdessä työalasta vastaavan hiippakuntasihteerin kanssa.

Neuvottelukunnan kokoonpano

  1. Tiia Helander, diakonissa-sairaanhoitaja, Kolari
  2. Camilla Honkala, johtava diakoniatyöntekijä, diakonissa-sairaanhoitaja, Kokkola
  3. Maija Kupsala, diakin asiantuntija, lehtori, terveys- ja kirkonala, KM, TtK
  4. Paula Pesonen-Kytömäki, sosionomi -diakoni, Kuusamon seurakunta
  5. Teemu Riihimäki, kappalainen, Kempeleen seurakunnan diakoniapappi
  6. Matias Jurmu, sosionomi-diakoni, Oulujoen seurakunta

Asiantuntijajäsenet

  1. Outi Uusimäki, Diakonian asiantuntija , Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö, Oulu
  2. Johanna Vesenterä, Hallinto- ja kehitysjohtaja, Caritas-Säätiö, Oulu

Kollegion edustaja

  1. Satu Saarinen, tuomiorovasti

Puhe- ja läsnäolo oikeus

11. Juha Rauhala, hiippakuntadekaani

12. Mirva Kuikka, hiippakuntasihteeri, neuvottelukunnan sihteeri

 

 

 

 

 

 

 

Sihteerinä toimii hiippakuntasihteeri Mirva Kuikka, mirva.kuikka@evl.fi, puh +358447555551

Taloudellinen auttaminen

Taloudellista apua seurakunnalta haettaessa tarkistetaan aina ensin mahdollisuus yhteiskunnan apuun.  Taloudellisen ahdingon korjaamiseksi etsitään yhdessä vaihtoehtoja. Ensisijaisesti apu pyritään löytämään sosiaalitoimen, velkaneuvonnan ja muiden paikallisten auttajatahojen kautta.

Kirkon taloudellinen avustaminen tapahtuu seurakunnan omien mahdollisuuksien, Kirkon Diakoniarahaston, Tukikummien tai Rovastikuntarahastojen kautta. Seurakunnan työntekijä päättää tekemänsä selvityksen jälkeen, onko hakemukselle perusteita ja mistä avustusta haetaan.

Avustusta voi hakea myös Sipilä-säätiöltä. Sipilä-säätiö on vuonna 1998 perustettu hyväntekeväisyyssäätiö.  Se tukee mm. syrjäytymisvaarassa olevia henkilöitä ja perheitä kotimaassa ja ulkomailla. Työtä tehdään kotimaassa pääasiassa yhteistyössä kirkon diakoniatyön ja kunnallisen talous- ja velkaneuvonnan kanssa.

Kotimaanapu on hyväntekeväisyyspalvelu, joka auttaa hädässäolevia ihmisiä Suomessa.

Terveyden edistäminen

 

Iso osa diakoniatyöstä on hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Se on rinnalla kulkemista, kohdatuksi tulemista, vertaistuen järjestämistä, taloudellista auttamista ja yhdessä kaikki tukevat ihmisen fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

Usein diakoniatyö on myös konkreettista auttamista terveyskysymyksissä: terveydenhuollon piiriin saattamista, neuvontaa sairauden hoitamisessa tai vaikka verenpaineen mittausta. On hyvä muistaa, että noin puolet diakoniaviranhaltijoista on sairaanhoitaja-diakonissoja. Diakonissat ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Syksyllä 2020 ilmestyi kirja Diakonisen hoitotyön perusteet ja käytäntö. Se löytyy kokonaan netistä osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-367-4  

Kirja etenee diakonisen hoitotyön historian, käsitteiden määrittelyn, koulutuksen ja erilaisten urapolkujen kautta diakonisen hoitotyön monipuolisiin käytännön kuvauksiin. Hoito- ja diakoniatyötä tarkastellaan erilaisissa toimintaympäristöissä ja kohtaamistilanteissa.

Julkaisussa pohditaan koulutuksen antaman kaksoiskelpoisuuden merkitystä, hyödyntämismahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä. Miten diakonisen hoitotyön osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan? Miten osaamista voidaan hyödyntää terveydenhuollossa ja seurakunnissa parhaalla mahdollisella tavalla?

Aiemmin ilmestynyt on ilmestynyt julkaisu Diakonissat terveyden edistäjinä, Helena Kotisalo ja Lea Rättyä. Diakonia-ammattikorkeakoulun julkaisu, B Raportteja 58. Sieltä löydät esimerkiksi Terveyskyselylomakkeen sekä virtuaalisen diakoniatyöntekijän salkun. Salkku sisältää erilaisia terveyden ja hyvinvoinnin mittareita, kirjallisuutta ja välineitä, joita diakoniatyöntekijä voi käyttää seurakuntalaisen elämäntilanteen selvittämiseen ja voimavarojen tukemiseen.

Mielenterveystalo on terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kehittämä valtakunnallinen nettipalvelu. Palvelua voi käyttää kuka tahansa ja apua voi löytää niin itselle kuin läheisilleenkin. Palvelusta hyötyvät myös ammattilaiset. Mielenterveystalo.fi on käytössäsi aina, kun sitä tarvitset!

Diakonian vertaiskehittäjät

Vertaiskehittäjät diakonian kehittämisen sparraajina

Oman työn ”tutkimisessa” on välillä hyvä olla mukana myös ulkopuolista tukea. Vertaiskehittäjä on työyhteisön ulkopuolelta tuleva kumppani, mutta kuitenkin ns. sisäpiiristä tarjoten tukea kehittämiseen.

KOulutettuja diakonian vertaiskehittäjiä on Oulun hiippakunnassa neljä. Vertaiskehittäjien nimet ja lisää tietoa seuraavan linkin takaa

Lisätietoa diakonian vertaiskehittäjistä tästä linkistä.

Ruokakasseja diakoniatyön varastossa

Diakonia on kirkon perustehtävä

Diakonia on kirkon perustehtävä.

Kirkkohallituksen diakonia ja sielunhoidon yksikkö kokoaa ajankohtaisia asioita tiedotteeseensa. (Linkki kirkon verkkosivuilla olevaan ajankohtaistiedotteeseen)

Diakonia+ verkkolehti välittää ajankohtaisia kuulumisia ja puheenvuoroja Suomen ev.lut. kirkon diakonisesta toiminnasta.

Diakonialla on myös oma Facebook-ryhmä nimeltään Kirkon diakonia ja sielunhoito (linkki Facebook-ryhmään).

Molemmille foorumeille olet tervetullut myös kirjoittajana ja keskustelijana. Paljon hyvää tapahtuu ja kehitetään kirkossamme. Siitä kannattaa viestiä myös näillä kanavilla.

 

 

Tuomiokirkon penkkien ovia auringon paisteessa

Yhteistyökumppanit ja verkostot

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, joka kaipaat kuuntelijaa. Päivystäjämme ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Keskusteluapu koostuu erilaisista palveluista, joita ovat  Palveleva puhelin, – netti, – chat ja – kirje. (Linkki Kirkon keskusteluapua -verkkosivuille)

Vapaaehtoistyo.fi on yleishyödyllinen, ei-kaupallinen ja voittoa tavoittelematon vapaaehtoistöitä kokoava sivusto. Vapaaehtoistyo.fi-palvelu on tarkoitettu kaikenlaisen vapaaehtoisen auttamisen välittäjäksi. Vapaaehtoistyo.fi -sivusto on periaatteiltaan yleishyödyllinen, ei-kaupallinen ja voittoa tavoittelematon palvelu.

Kotimaanapua ylläpitää voittoa tavoittelematon yhdistys Kirkkopalvelut ry.

Diakonia-ammattikorkeakoulu on ylivoimaisesti suurin sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen järjestäjä Suomessa. Se tarjoaa sosiaalialan koulutuksen lisäksi terveysalan, kirkon alan ja tulkkauksen koulutusta. Diakissa opiskelevilla on voimakas halu auttaa ihmisiä ja tehdä maailmasta parempi paikka

Tuomiokirkon lasiovessa on kaunista metallikuviointia