Oulun hiippakunnan hiippakuntavaltuusto hyväksyi kokouksessaan 12.6.2021 uuden strategian. Strategian nimenä on ”Uskon, toivon ja rakkauden asialla pohjoisessa” ja siinä linjataan Oulun hiippakunnan toimintaa vuoteen 2026 asti.
Strategiassa hiippakunnan perustehtävä on määritelty seuraavasti. ”Oulun hiippakunnan ja sen seurakuntien tehtävänä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Pelastavan evankeliumin julistus, osallisuus, yhteisvastuu, heikoimpien puolesta puhuminen, sielunhoito, tasa-arvosta ja ihmisarvosta huolehtiminen sekä luomakunnan eheyden vaaliminen kuuluvat yhteen.”
Strategiassa linjataan seitsemän painopistettä hiippakunnan toiminnalle seuraavalla viisivuotiskaudella: 1. Tuemme seurakuntia strategisessa suunnittelussa ja toimintakulttuurin uudistamisessa. 2. Kohdennamme hiippakunnan resursseja seurakuntien henkilöstön jaksamisen ja työyhteisöjen tukemiseen. 3. Tuemme seurakuntien teologista työskentelyä ja hengellistä syventymistä. 4. Lisäämme koulutuksiimme digitaalisuutta, saavutettavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. 5. Tuemme seurakuntia kiinteistöjen, kulttuuriperinnön ja metsien hoitamisessa. 6. Kehitämme saamenkielistä kirkollista työtä yhdessä seurakuntien kanssa. 7. Harjoitamme aktiivista vaikuttamistoimintaa vankilatyön ja viittomakielisen työn edellytysten turvaamiseksi.
Piispa Jukka Keskitalo on tyytyväinen strategiaprosessiin ja sen antiin 62 seurakuntaa käsittävälle Oulun hiippakunnalle, joka on suurin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhdeksästä hiippakunnasta sekä pinta-alan ja seurakuntien määrän että seurakuntien yhteenlasketun väkimäärän suhteen.
– Jo strategian nimessä näkyvät vahvat arvot, usko, toivo ja rakkaus, joiden pohjalta Oulun hiippakunnan toimintaa tullaan kehittämään. Henkilökohtaisesti minulle on erityisen tärkeää, että strategiassa esitetään keinoja hiippakunnan pienten ja vähävaraisten seurakuntien tukemiseen. Tällainen on esimerkiksi asiantuntijatuki pienille seurakunnille kiinteistöjen hoitamiseen, toteaa piispa Keskitalo.
Strategian avulla pyritään uudistamaan seurakuntien toimintakulttuuria siten, että yhä enemmän luovutaan tiukoista työalarajoista ja seurakuntien toimintaa kehitetään kaikkia työaloja yhdistävästä keskuksesta käsin.
Hiippakuntadekaani Juha Rauhalan mukaan strategian avulla pyritään uudistamaan seurakuntien toimintakulttuuria siten, että yhä enemmän luovutaan tiukoista työalarajoista ja seurakuntien toimintaa kehitetään kaikkia työaloja yhdistävästä keskuksesta käsin.
– Strategiassa määritellään tällaiseksi yhdistäväksi keskukseksi köyhien asettaminen kaiken kirkon työn keskukseen Jeesuksen esimerkin mukaisesti. Strategiassa todetaan, että köyhyyttä on monenlaista aineellisen köyhyyden lisäksi. On syrjäytyneisyyden ja yksinäisyyden aiheuttamaa köyhyyttä, merkityksen ja elämän suunnan puutteen aiheuttamaa köyhyyttä ja köyhyyttä, joka johtuu siitä, ettei evankeliumi ole elämän keskiössä, toteaa hiippakuntadekaani Juha Rauhala.
Suurtapahtumien ja säästämisen vuosi
Hiippakuntavaltuusto hyväksyi myös esityksen Oulun tuomiokapitulin toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi vuodelle 2022. Lopullisesti ne hyväksyy kirkolliskokous syksyllä. Vuonna 2022 Oulun hiippakunnan alueella järjestetään kaksi suurta kirkollista tapahtumaa. Joka toinen vuosi järjestettävät valtakunnalliset Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat pidetään Oulussa 20.-22.5. Saamelaisten kirkkopäivät puolestaan järjestetään Inarissa 5.-7.8. Tämä neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma kokoaa saamelaisia neljän valtion, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän alueelta.
Oulun hiippakunnan talousarvion loppusumma vuodelle 2022 on 1.526.100 euroa. Se on 3 prosenttia pienempi kuin kuluvan vuoden määräraha. Lakimiesasessori Mari Aalto toteaa, että tällainen säästö vaikuttaa väistämättä toimintaan, kun jo kuluvallekin vuodelle määrärahoja jouduttiin pienentämään.
-Tulemme lisäämään verkossa tapahtuvia koulutuksia ja tapahtumia. Tämä on keino säästää matkakustannuksissa, mutta myös palvella tasapuolisemmin laajan hiippakunnan eri puolilla olevia seurakuntia, toteaa lakimiesasessori Aalto.
Hiippakuntavaltuusto päätti antaa tuomiokapitulille tehtäväksi selvittää keinoja seurakuntien hautaustoimen maksujen yhtenäistämiseksi siten, että ne olisivat samat seurakunnan jäsenille ja muihin seurakuntiin kuuluville. Tuomiokapitulia pyydettiin myös selvittämään sitä, miten seurakunnan tilat voisivat olla seurakuntalaisten käytössä kirkollisten toimitusten yhteydessä korvauksetta. Hiippakuntavaltuusto asetti ehdolle Kirkon työmarkkinalaitoksen valtuuskunnan jäseniksi Hannu Kallungin, Antti Tornbergin, Rita Kumpulaisen ja Suvi Helasen.
*
Hiippakuntavaltuusto on 14 maallikosta ja 7 papista koostuva luottamuselin, jonka tehtävänä on tukea ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Hiippakuntavaltuusto hyväksyy vuosittain hiippakunnan toiminta- ja taloussuunnitelman sekä talousarvion. Samoin se hyväksyy vuosittaisen toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen. Muita hiippakuntavaltuuston tehtäviä on perustaa ja lakkauttaa tuomiokapitulin virat sekä käsitellä sille tehdyt aloitteet. Aloiteoikeus hiippakuntavaltuustossa on jäsenillä, tuomiokapitulilla, hiippakunnan seurakuntien kirkkoneuvostoilla, yhteisillä kirkkoneuvostoilla sekä seurakuntaneuvostoilla.
Strategia vuoteen 2026, Oulun hiippakunta (Avautuu pdf -tiedostona)
Strategia vuoteen 2026, tiivis (Pdf)
LISÄTIETOJA:
hiippakuntadekaani Juha Rauhala, juha.rauhala(at)evl.fi, puh. 044-7555 556,
kokouksen sihteeri Päivi Liiti, paivi.liiti(at)evl.fi, p. 044 7555 512 tai
piispan erityisavustaja Harriet Urponen, harriet.urponen(at)evl.fi, p. 040-7490 115