Aika: 4.-5.9.2023
Paikka: Oulu, tarkentuu myöhemmin
Peruttu vähäisen osanottajamäärän vuoksi.
Tule tutustumaan vapaan improvisaation musiikin maailmaan! Workshopiin voi osallistua pelkästään kuulijana, mutta myös mukana musisoiden. Tämä workshop on suunnattu kaikille musiikin ja muiden luovien alojen ammattilaisille, harrastajille, opiskelijoille ja kaikille teille joita kiinnostaa mitä erilaisimmat elämän ilmiöt.
Tämä workshop on upea mahdollisuus tutustua intuitiivisen ja rajoista vapaan improvisaation taikamaailmaan. Workshopissa tähän taikamaailmaan sinua opastavat ImproFlown kehittäjä Hale Heikkilä, kuoronjohtaja dir. mus. Raimo Paaso sekä pianisti-säveltäjä Miikka Lehtoaho. Heistä jokainen tarjoaa oman uniikin näkökulmansa ja kokemuksensa improvisaatiosta luovuuden lähteenä tämän workshopin kuluessa.
Tule ja löydä oma vapaa sisäinen lapsesi, joka on vapaa olemassa olevista malleista ja rakenteista. Tule ja löydä uusia tuulia muusikkouteesi!
Onko mahdollista, vaikka hetkeksi, päästää irti kaikesta oppimastaan ja antaa elämälle tai hetkelle tai jollekin itseään korkeammalle tila astua esiin? Jos näin tapahtuu, tällöin saattaa myös tapahtua se, että estradille astuukin flow, elämän virta jonka sylissä voi vain leijua . Tällöin voi tapahtua se ihme, missä antautuu jollekin itseä suuremmalle.
Mitä on luominen silloin kun se on vapaa menneisyydestä? Mitä on luominen kun päästämme irti liki paatuneesta ajattelustamme oikean ja väärän, virheen ja täydellisyyden ahtaissa raameissa? Mitä on luominen silloin kun virheitä ei ole, kun on vain tämä hetki? On vain ihmisen kokoinen ihmettely, on ihmisen kyky elää lujasti, vapaasti ja haltioituen. Ja oppia luovasti, lapsen lailla.
Ilmoittautuminen 18.8.2023 mennessä ILMOITTTAUDU -painikkeella.
Ruokamaksu 100 euroa. Matka- ja mahdolliset majoituskulut jokainen hoitaa itse.
I Päivän aikataulu 4.9.2023
WORKSHOP
09.00-11.00 Sessio I Oma ääni ja tila – Raimo Paaso
Lounastauko
12.00-14.00 Sessio II Erilaisissa maisemissa – Miikka Lehtoaho
Kahvitauko
14.30-16.30 Sessio III Kuinka vapaa voin olla? – Hale Heikkilä
Kaikki ohjaajat osallistuvat musisoiden ja osallistuen koko päivään.
II Päivän aikataulu 5.9.2023
WORKSHOP
09.00-11.00 Sessio I Oma ääni ja tila II
Lounastauko
12.00-14.00 Sessio II Erilaisissa maisemissa II
Kahvitauko
14.30-16.30 Sessio III Kuinka vapaa voin olla II
Illalla ImproFlow-konsertti Tuomiokirkossa klo 19, jossa esiintyvät Hale Heikkilä, Raimo Paaso ja Miikka Lehtoaho.
Raimo Paaso (s. 1972) on valmistunut musiikin maisteriksi ja A-kanttoriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan urkujen soitto. Laulua Paaso on opiskellut mm. Esko Jurvelinin ja Olavi Hautsalon johdolla. Kuoronjohtoa hän on opiskellut mm. Heikki Liimolan ja Timo Nuoranteen johdolla. Paaso on suorittanut myös musiikinjohdon erikoistumisopinnot ja johtanut laajoja kirkkomusiikkiteoksia kuten Bachin Johannes- ja Matteus-passion, H-molli-messun sekä Händelin Messias-oratorion.
Hän oli Sofia Magdalena -kamarikuoron taiteellisena johtajana vuosina 2002–2014 ja on johtanut Oulun hiippakunnan oratoriokuoroa vuodesta 2015 alkaen. Paaso toimii myös vuonna 2021 perustetun Voces-lauluyhtyeen taiteellisena johtajana ja tenorilaulajana. Päätyönään Raimo Paaso toimii Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntasihteerinä.
Raimo Paasolle myönnettiin viime vuonna director musices -arvonimi hänen valtakunnallisista ansioistaan korkeatasoisen kirkkomusiikin hyväksi.
Kuoroimprovisaatio on ilmiö, jossa syntyy yhteisöllisesti ääniä ja kuorosointia, joita ei voi [pelkästään] harjoittelemalla koskaan tavoittaa. Improvisointi ei ole uuden oppimista. Se on irrottautumista opituista normeista, heittäytymistä aistimaan mitä ympärillä juuri nyt tapahtuu ja olla osa sitä. Kuoroimprovisoinnissa hämmentävää ja vaikuttavaa on se, että aina kokemus jälkikäteen on kuin olisi käynyt toisessa todellisuudessa ja yhdessä tekeminen sen jälkeen on muutenkin ihan eri tasolla. Innostavaa kuoroimprovisoinnissa on myös huomata se, että se sopii ihan kaikille. (Raimo Paaso)
Miikka Lehtoaho (s. 1979) on opiskellut Helsingin Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkia ja Kuopion ammattikorkeakoulussa pianonsoittoa. Opintojensa pohjalta ja oman sisältä tulevan intohimonsa ajamana hän on päätynyt laajentamaan muusikkouttaan monille uusille alueille.
Lehtoaho työskentelee tällä hetkellä freelancer-muusikkona erityisesti Pohjois-Suomen ja pääkaupunkiseudun alueilla. Hän on omaperäinen ja laaja-alainen muusikko. Nykyisin hän saa säännöllisesti sävellys- ja sovitustilauksia seurakunnista ja yksityishenkilöiltä.
Lehtoaho tunnetaan taitavana ja virtuoottisena improvisoijana pianon ja erilaisten kosketinsoittimien ääressä. Lisäksi hän on kysytty artisti projekteihin yksinlaulajien ja erilaisten kuorokokoonpanojen kanssa.
Vapaassa improvisaatiossa ihmeellisintä on tunne siitä, että asiat vain tapahtuvat. Että musiikki vain virtaa itsestään ja minä voin kulkea sen mukana. Kenties tehdä pieniä reunahuomautuksia tai impulsseja jotka johtavat kiinnostavaan uuteen maisemaan. Yhdessä tehty vapaa improvisaatio on ennen kaikkea aistimista. Se on myös yksinkertaisessa pysyttelemistä ja siitä kasvamista. Yksinkertaisesta voi kasvaa näyttävä ja moniulotteinen kasvusto. Vapaassa improvisaatiossa ollaan voimakkaasti yhteydessä musiikin tekemisen ja musiikista nauttimisen perimmäisissä motiiveissa; se on pyhä tila, leikki jota myös jumalat kunnioittavat. (Miikka Lehtoaho)
Instagram: @samoquu
Hale Heikkilä (s. 1981) on intuitiiviseen luomiseen hurahtanut moni-instrumentalisti ja laulaja, joka liikkuu sujuvasti luonnon äänien, erilaisten kulttuuri traditioiden, aikojen ja tapojen välillä unohtamatta elektronisten dimensioiden alati aukenevia mahdollisuuksia. Hale rakastaa työskennellä luovasti yhteyksissä joiden tarkoitus on vahvistaa kokijan omaa sisäistä ääntä eli intuitiota. Hale työskentelee laajasti taiteen ja hyvinvointialan yhteensovittajana ja muutosten fasilitoijana niin organisaatioiden kuin yksityisten ihmisten parissa. Musiikin parissa hänelle on luontevaa työskennellä projektien vetäjänä.
Mitäpä, jos kaikki opittu instrumentinhallinta ja musiikillinen muodon ymmärrys, sen aikasidonnaiset ilmenemistavat ja pyrkimykset valjastetaan hetkessä syntyvän luomisprosessin käyttöön? Tuleeko silloin improvisaatiosta intuitiivistä luomista? Mitä tapahtuu jos muusikko pystyy haastamaan myös omia luomisen tarpeitaan ja tutkimaan omia intentioitaan ja poistamaan sieltä tarpeettomia itsensä ulkopuolelta tulevia havannoinnin tarpeita? Onko musiikki olemassa siksi, että se voi luoda yhteyttä vai korostamassa erillisyyttä? Onko se parhaimmillaan sitä, että muusikko voi olla vain ikäänkuin kanavana luomiselle siinä tilassa, jossa luominen haluaa syntyä? (Hale Heikkilä)
web: www.hale.fi, Instagram: @haleheal