Tyhjä nojatuoli rauhallisessa huoneessa
Etusivu / Tukea työhön / Työnohjaus

Työnohjaus

Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen. Se ei ole opastamista vaan paremminkin kasvamaan ja oppimaan saattamista, jolloin huomio on ohjattavan omassa työskentelyssä. Hän tuottaa sen kokemusmateriaalin, jota yhdessä tutkitaan. Ohjaus voi olla yksilö- tai ryhmämuotoista.

Työnohjaukseen lähdettäessä tärkeintä on oma tarve ja motivaatio. Ohjaus on osoittautunut hedelmälliseksi erityisesti työtehtävien muutosten yhteydessä, pitkään virassa olleen hakiessa uusia virikkeitä työhönsä tai yleensä, kun herää halu kehittää omaa työtä tai itseään työntekijänä. Työnohjaus on tarkoitettu kaikkia seurakunnan työntekijöitä varten.

Työnohjauksen aloittamista varten työntekijä tarvitsee työnantajan/esimiehen suostumuksen, koska työnohjaus tapahtuu työajalla ja työnantajan kustannuksella. Työnohjaus kirkon työnohjaajilla on pääsääntöisesti kirkon työntekijöille maksutonta, poikkeuksen tekevät eläkkeellä olevat työnohjaajat.

Työnohjaajien yhteystiedot löytyvät maakunnittain alla olevista listoista. Voit olla yhteydessä suoraan työnohjaajaan, jota haluaisit kysyä.  Työnohjauksiin liittyvistä asioista vastaa hiippakuntasihteeri Mirva Kuikka. Jos et löydä ohjaajaa, voit olla yhteydessä Mirvaan

 

Tässä vielä pari videota valaisemaan mitä ja miksi työnohjaus on hyvä juttu! Linkit avautuvat YouTube -videontoistopalveluun.

Työnohjaus: Mitä on työnohjaus?

Työnohjaus: Miksi työnohjaukseen?