Etätyö on ollut monelle totuttu työtapa jo kauan ennen koronaa. Uutta on se, että nyt työntekijöiltä edellytetään etätöitä, kun ennen se oli vain osalle työntekijöistä edes mahdollista. Työn tehokkuuden on osoitettu lisääntyvän etätöissä, ihmiset ovat tutkimusten mukaan saaneet enemmän aikaan etänä kuin työpaikalla. Ehkä voisikin puhua mieluummin joustavasta työkulttuurista, josta varmasti jää jälki myös siihen aikaan, kun tilanne poikkeusolojen suhteen normalisoituu.
Jo nyt, tiiviin etätyöjakson jälkeen olen kuullut hyvin monen pohtivan, miten merkityksellistä olisi tauottaa työtä myös kotona. Niska-hartiaseudun ongelmat pulpahtavat pintaan, jos istuu liian kauan samassa asennossa tai jopa könöttää epämääräisesti huonossa ryhdissä vaikkapa sohvalla. Myös silmät ovat illalla väsyneet johtuen pitkästä yhtäjaksoisesta ruudun tuijottamisesta. Samasta syystä aivot tarvitsevat happea. Koska tilanne näyttää nyt jatkuvan, ovat hyvät neuvot tarpeen.
Vinkkejä etätöihin:
- Säilytä rutiinit. Herää ajoissa, tee aamutoimet ja pukeudu päivävaatteisiin. Ehkä haluat tehdä aamulenkin nyt, kun työmatka jää väliin. Näin annat aivoillesi tilaa siirtyä työasioiden pariin.
- Luo itsellesi työpiste. Jos mahdollista, niin työskentele jossakin muualla kuin keittiön pöydän ääressä. Muuten työ muistuttaa sinua olemassaolostaan myös niissä hetkissä, kun syöt tuon saman pöydän ääressä.
- Minimoi häiriötekijät. Vastamelukuulokkeet on hyvä keksintö keskittymistä vaativaan työhön. Pyydä myös perhettä käyttämään kuulokkeita, jos heillä on tehtäviä, joissa täytyy käyttää vaikkapa tietokonetta tai puhelinta. Säädä ympärillä oleva äänimaailma tukemaan työtäsi, esimerkiksi voit poistaa äänet sähköpostiasetuksista tai pitää henkilökohtaista puhelintasi äänettömällä tai värinällä.
- Pidä taukoja. Tämä onkin yllättävän vaikea rasti. Silti on tärkeää pitää huolta, ettei istu yhtäjaksoisesti liian pitkään vaan antaa niskoille ja rangalle liikettä. Huomaat, miten selkäsi ja niskasi kaipaavat erityisesti kiertoliikkeitä. Kolmen minuutin keppijumppa tekee hyvää ja jos varsinaista keppiä ei löydy, sauva ajaa saman asian. Olisiko sinun mahdollista käydä vaikka 10 minuutin happihypyllä lounastauon yhteydessä?
- Jos teet pitkiä päiviä, on välttämätöntä liikkua tai verrytellä tarpeeksi välissä. Pohjoisessa on vielä hiihtokelit, tästä hiippakunnan eteläpuolella asuvat ihmiset ovat kateellisia. He joutuvat tyytymään sauvakävelyyn, mikä sekin on hyvää liikuntaa niska-hartiaseudulle. Metsässä samoaminen on vielä sallittua ja niissä tunnetusti syke laskee ja mieli tasoittuu. Oulun hiippakunnassa metsiä riittää.
- Silmätkin tarvitsevat lepoa. Katso välillä ”kaukaisuuteen” vastapainoksi ruudun tuijottamiselle. Räpsyttele silmiäsi, katso ulos ikkunasta ja tarkenna katsetta niin kauas horisonttiin, kuin ikinä voit. Tämä on silmille lepoa.
- Viestitä. Ole yhteydessä työkavereihin, läpinäkyvyys ja muille viestiminen tekee hyvää myös mielialalle.
- Kiitä itseäsi ja työkaveriasi. Etätyö vaatii vahvaa itsensä johtamisen taitoa ja usein tämä johtaa siihen, että itseltään tulee vaatineeksi paljon. Kiitä itseäsi onnistumisista ja kerro niistä myös muille. Anna palautetta työkaverille hänen työtehtävistään.
Omasta jaksamisesta voi huolehtia keskittymällä perusasioihin. Juo päivän aikana vettä, pidä ruokarytmi, tauota päivää, hengitä välillä syvään, liiku ja lepää riittävästi.
Monilla on myös etäkoululaisia, jotka tarvitsevat päivän aikana apua. Lapsia auttaessa on yhtä lailla tärkeää huomioida ergonomia. Viikon ruokalistan etukäteen miettiminen antaa rauhaa lounas- ja välipalahetkiin. Lapset voi ottaa mukaan ideointiin.
Ehkä iloa sinulle tuo myös ajatus siitä, että työnantajasi on ymmärtäväinen ja haluaa tukea sinua tässä tilanteessa!
Harriet Urponen
Kirjoittaja toimii piispa Jukka Keskitalon erityisavustajana
Lue lisää:
Työterveyslaitoksen vinkit etätöihin koronavirustilanteessa