Osallisuus suhteessa – osallistava johtaminen ja hyvinvointi työyhteisössä -hankkeessa (1.8.2020-31.7.2022) valmennettiin seurakunnan työntekijöitä kokeilevaan yhteiskehittämiseen, yhteiskehittämisen johtamiseen ja fasilitointiin. Ovet auki -strategiassa kannustetaan seurakuntia kokeilevaan kehittämiseen sekä rakentamaan seurakunnan toimintaa vahvemmin seurakuntalaisten aloitteellisuuden, osaamisen ja lahjojen varaan rakentaen näin luottamusta, yhteisöllisyyttä sekä yhdessä tekemisen kulttuuria. Osallisuus suhteessa -hankkeen valmennusten tavoitteena oli innostaa seurakunnan työntekijöitä kehittämään oman seurakunnan toimintakulttuuria rohkaisemalla seurakuntalaisia kehittämistyöhön erilaisten kokeilujen avulla.
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) toteuttaman Avaimia työhyvinvointiin valmennuksen teemoina olivat työhyvinvointi, itsensä johtaminen, työyhteisötaidot, hengellinen työhyvinvointi sekä yhteiskehittäminen kokeilevan kehittämisen keinoin. Johtamisosaamisen -valmennuksessa teemoina olivat johtajuus valmentavalla otteella, yhteiskehittäminen osallisuuden vahvistajana sekä monialainen ja yhteensovittava johtaminen ja yhteiskehittäminen. Näihin valmennuksiin osallistui yhteensä 100 eri työalojen työntekijää Oulun ja Limingan rovastikunnan seurakunnista sekä Pohjois-Suomen ortodoksisesta seurakunnasta.
Valmennuksissa tuettiin työntekijöiden muuttuvaa roolia mahdollistajana ja valmentajana sekä yhteiskehittämisen fasilitaattoreina. Kokemukset yhteiskehittämisestä ja kokeilevan kehittämisen prosesseista työyhteisössä vahvistavat osaamista ja antavat valmiuksia seurakunnan työntekijöille aidosti tukea seurakuntalaisten osallisuutta ja osallistumista oman seurakunnan toimintaan, sen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Valmentavan johtamisen mahdollisuudet seurakunnissa
Työyhteisössä valmentava johtajuus on kaikkien asia. Jokaisen työyhteisön jäsenen itsensä johtaminen, vuorovaikutustaidot ja kyky itseohjautuvuuteen ovat avaimia koko työyhteisön muutosjoustavuuden kehittymiseen. Työyhteisössä jokainen luo osaltaan yhteistä toimintakulttuuria toista arvostamalla, kuuntelemalla ja samalla mahdollistamalla työyhteisön toiminnan.
Valmentavan esihenkilötyön avaimena on luottamuksen rakentaminen. Esihenkilö luo edellytykset yhdessä tekemiseen, rohkaisee dialogiseen vuorovaikutukseen, kannustaa kokeilemaan ja sanoittaa myös epäonnistumisia oppimisen paikkoina. Selkeät toiminnan rakenteet luovat turvallisuutta työhön (mm. resurssit, vastuut, pelisäännöt). Valmentavalla johtajuudella vahvistetaan työyhteisön jäsenten kokemusta työn merkityksellisyydestä ja osallisuutta työyhteisössä, jolloin työhyvinvointi ja luottamus omaan osaamiseen kasvaa.
Kohti yhteiskehittämistä seurakuntalaisten kanssa
Yhteiskehittäminen avaa uusia tekemisen tapoja, tuo esille piilossa olevaa luovuutta ja uskallusta, kun jokaisen vahvuuksiin ja osaamiseen luotetaan ja ne tehdään näkyväksi. Valmentavalla johtamisella voidaan luoda arvostavaa luottamuksen ilmapiiriä, jossa myös seurakuntien työntekijöiden osaaminen tulee näkyväksi. Kun toimintaa arvioidaan yhdessä, annetaan ja vastaanotetaan palautetta, usko onnistumisiin kasvaa. Innostunut, yhdessä tekeminen lisää työn iloa ja kaikkien osallisten hyvinvointia.
Seurakuntien työntekijät ja esihenkilöt tekivät hankkeen aikana kehittämiskokeiluja, jotka tuottivat omakohtaisen kokemuksen kokeilevaan yhteiskehittämiseen tuottaen tietoa ja välineitä kehittämistyöhön ja sen johtamiseen. Yhteiskehittäminen seurakunnan työntekijöiden ja seurakuntalaisten kesken voi olla samalla tavalla yhdessä ideointia tai toiminnan tavoitteellista kehittämistä. Tärkeintä on, että seurakuntalaisten kokemukset ja kehittämisideat tulevat kuulluksi ja syntyy kokemus osallisuudesta oman seurakunnan toimintaan. Pienillä kokeiluilla voidaan lisätä aloitteellisuutta ja yhteisöllisyyttä, saada seurakuntalaisten lahjat paremmin käyttöön.
Kirjoittajat: Arja Koski, Anne Määttä ja Maire Vuoti
Osallisuus suhteessa –hanke päättyi Oulun ev. lut. seurakuntayhtymän, Diakin ja Tuomiokapitulin yhteishankkeena 31.7.2022. Hankkeen päätoteuttaja Oulun ev. lut. seurakuntayhtymä sai hankkeelle jatkoaikaa vuoden 2022 loppuun. Jatkoajan valmennuksista voi tiedustella lisää projektipäällikkö Kim Wasamalta p.040 5714 763