Koulutuksen alussa pohdiskelimme yhdessä sopivaa aihetta. Hyvin nopeasti huomasimme, että ajatuksemme muuttaa seurakunnan ensimmäisen vuoden isoskoulutusta ja isostoimintaa muutenkin olisi sopiva kehittämisen kohde. Hiippakunnan verkkokoulutus osui työmme sisällöllisen ja rakenteellisen arvioinnin ja suunnittelun suhteen oivalliseen saumaan, koska se antoi hyviä työvälineitä niin työn arviointiin kuin sen suunnitteluun sekä toteutukseen. Yhteiset verkkotapaamiset, joissa käytimme erilaisia menetelmiä työmme kuvaamiseen, kentän hahmottamiseen sekä yhteiseen prosessointiin, olivat oivalluksen ja ammatillisen kasvun paikkoja. Haasteena työntekijäpuolella koimme sen, että aikataulullisesti meillä ei ollut mahdollisuutta olla yhdessä mukana kaikissa verkko- ja resurssitapaamisissa, vaan päivitimme toisiamme tekemiemme muistioiden pohjalta kartalle.Millaista isostoiminta on Tuiran seurakunnassa?
Seurakunnassamme on ollut nyt parin vuoden ajan ollut kaksivuotinen isoskoulutus. Ensimmäistä vuotta opiskelevia kutsutaan uusiksi isosiksi ja heidän koulutuksensa pitää sisällään isosena toimimisen perusasioita. Toisen vuoden isosia kutsutaan vanhoiksi isosiksi ja heidän koulutuksensa sisältää isosena toimisen perusasioiden syventämistä sekä projektityöskentelyä vuoden aikana seurakunnan eri työaloilla. Näiden lisäksi on ollut kolmannen vuoden isosten ja sitä vanhempien nuorten toimintaa, jota kutsutaan Käpy-toiminnaksi. Heidän toimintaansa kuuluu muun muassa ehtoollisavustaja-koulutus sekä oman paikan etsiminen ja löytäminen seurakunnassa.
Isoskoulutuksen kehittämisen taustalla oli toiveemme lisätä vanhojen isosten ja mahdollisesti Käpyjenkin osallistumista uusien isosten koulutukseen ja kaventaa näin eri ikäisten isosten välistä kuilua. Joillakin isosilla on ollut ajatus siitä, että tietyt isoset olisivat parempia kuin toiset. Nuorisokasvatuksen tiimissä oli myös pohdittu, että isoskoulutus on vaikuttanut olevan joillekin nuorille “kertakäyttöinen” eli he ovat tahtoneet vain uusintaa omalle rippikoululeirilleen ja sitten yhden kerran isoseksi päästyään ovat jääneet pois seurakunnan toiminnasta. Monivuotisen suunnitelman kehittämisellä pyrimme sitouttamaan isosia ja myös muita nuoria seurakunnan toimintaan. Toiveemme on, että isoisuus kantaa myös nuoren tulevaisuudessa ja auttaa heitä pysymään paremmin mukana seurakunnan toiminnassa. Uskomme, että antamalla nuorille lisää vaikutusmahdollisuuksia isostoiminnassa vahvistamme heidän osallisuuttaan ja kenties myös kirkon jäsenyyttä tulevaisuudessa.
Kuinka kehittämistyö eteni?
Hanketta varten kokosimme resurssiryhmäksi Isosneuvoston eri-ikäisistä isosista kehittämään toimintaa kanssamme. Toisena resurssiryhmänä olivat isoskoulutuksessa mukana olevat nuorisotyönohjaajat, joita pidettiin kartalla neuvoston keskusteluista ja suunnitelmista. He saivat myös kommentoida vanhaa ja uutta isostoiminnan suunnitelmaa.
Isosneuvosto muodostui seurakuntamme toiminnassa mukana olevista eri ikäisistä isosista. Seurakuntamme isosten Whatsapp-ryhmiin laitettiin viestiä nuorille ideasta ja kyseltiin, ketkä haluaisivat tulla mukaan vaikuttamaan ja kehittämään seurakuntamme isostoimintaa. Ryhmään saatiin kaksi ensimmäisen vuoden isosta, kolme vanhaa isosta ja yksi yli 18-vuotias nuori, joka on mukana seurakuntamme Käpy-toiminnassa. Isosneuvosto kokoontui keväällä 2019 yhteensä 3 kertaa: 22.3., 5.4. ja 11.4. Neljäs kerta on tulossa toukokuun loppupuolella, jolloin keskustellaan Isosneuvoston jatkosta ja mietitään, kuinka nuorilta nousseet kehittämisideat saadaan otettua käyttöön.
Ensimmäisessä tapaamisessa olivat mukana Isosneuvoston ensimmäisen ja toisen vuoden isoset sekä nuorisotyönohjaajat Merja Ollila, Terhi-Liisa Sutinen sekä Matti Ketola. Aluksi kerroimme yhdessä nuorille siitä, mistä Tulevaisuus todeksi -projektityöskentelyssä on kysymys ja miten projekti liittyy Tuiran seurakunnan isostoimintaan. Esittäydyimme toisillemme ja jokainen kertoi vuorollaan, miten on ollut seurakunnan isostoiminnassa mukana. Varsinainen Isosneuvosto aloitettiin yhteisellä aivoriihellä, jossa koottiin nykyisen isostoiminnan plussia ja miinuksia. Nuoret vaikuttivat hyvin innostuneilta neuvostosta ja kertoivat avoimesti kokemuksiaan nykyisestä isostoiminnasta.
Toisella kerralla paikalla olivat neuvoston jäsenten lisäksi työntekijöistä nuorisotyönohjaajat Terhi-Liisa Sutinen ja Tiina Siloaho. Tällä kerta pureuduimme vielä syvemmin isoskoulutuksen vahvuuksiin ja heikkouksiin SWOT-analyysin kautta. Pohdiskelimme, mikä koulutuksessa on ollut hyvää ja missä olisi vielä kehitettävää. Isosille tärkeintä koulutuksessa olivat leirit sekä muut isoset ja nuoret. Yhdessä tehdystä analyysistä nousi monia hyviä asioita, mutta myös kehittämisen paikkoja. Nuorten havainnot olivat varsin tarkkanäköisiä ja monilta osin yhteneväisiä työntekijöiden ajatusten kanssa.
Kolmannella kerralla paikalla oli jälleen sama joukkio. Yhdessä keskusteltiin ja kommentoitiin uutta isostoiminnan suunnitelmaa, jota työntekijät olivat jo alustavasti edellisten kertojen pohjalta kaavailleet. Keskusteluissa nousi esille nuorten huomio siitä, että suuri osa seurakunnan järjestämästä nuorten toiminnasta kytkeytyy jollakin tavoin isoskoulutukseen. Nuorten kanssa mietittiin, kuinka seurakuntaan pääsisi paremmin mukaan myös ne nuoret, jotka eivät halua isosiksi. Tässä vaiheessa mietittiin, tulisiko vanhojen isosten toiminnan sijaan puhua vanhojen nuorten toiminnasta. Toisaalta muun nuorten toiminnan vahvistaminen tiedotuksen kautta voisi myös auttaa tähän ongelmaan.
Toisen resurssiryhmän eli isoskoulutusta pitävien nuorisotyönohjaajien kommentit olivat hyvin samansuuntaisia kuin nuorten ajatukset. Siinä missä resurssiryhmät erosivat toisistaan, oli ajatus siitä, ketkä sopivat isoseksi. Nuorten puheissa isosen tehtäviin pitäisi olla tiukempi seula, kun taas nuorisotyönohjaajien kesken ajatus on, että isosena voi olla hyvinkin erilaisia nuoria – myös niitä, joiden kohdalla mietitään miten he toimintaan sopivat. Nuorisotyönohjaajien kanssa keskustelimme enemmän isoskoulutuksen sisällöistä ja siitä, mitä koulutuksessa olisi hyvä olla. Tämä resurssiryhmä jatkaa varsin automaattisesti mukana isoskoulutuksessa, ja palautetta tullaan kysymään jatkossakin tältä ryhmältä.
Miten jatkamme?
Kevään kokoontumisten aikana Isosneuvostosta nousseet ideat on otettu huomioon isostoiminnan uusissa suunnitelmissa. Tarkempia suunnitelmia ja lisäyksiä tehdään vielä kesän aikana työntekijöiden kesken. Syksyllä 2019 aloitamme uuden isoskoulutuksen testaamisen. Samalla selviää miten muutokset toimivat. Kehittämistyö jatkuu yhdessä nuorten kanssa heiltä aktiivisesti palautetta kysellen.
Pyrimme huomioimaan jatkossa paremmin sen, että eri ikäiset isoset ovat entistä enemmän tekemisissä keskenään jo koulutuskauden aikana. Olemme mm. sopineet, että vanhat isoset tulevat mukaan pareina uusien isosten pienryhmien koulutuskertoihin. He valmistelevat tapaamisiin leikin ja hartauden sekä toimivat kerroissa kokemusasiantuntijoina. Lisäksi vanhoja isosia varten varataan jatkossa selkeämmin kiintiöt uusien isosten koulutusleireille, jotta tutustuminen pääsee jatkumaan myös leireillä.
Vanhoille isosille ja Kävyille järjestetään keväällä 2020 uusi yhteinen leiri, jossa tutustutaan toisiin ja rakennetaan siltaa vanhoille isosille uuteen toimintamuotoon siirtyessä. Myös nuorilta noussut Käpy-kummi idea aiotaan ottaa käyttöön. Näin jo pidempään toiminnassa mukana olleet isoset voivat valmentaa nuorempiaan isoseksi kasvamisen polulla. Käpyjä ja vanhoja isosia pyydetään lisäksi mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan ISKO- eli isoskoulutuspäiviä uusille isosille. Yhteisissä ISOSpäivissä puolestaan mukana ovat kaikki isoset ja Kävyt pääpainon ollessa mukavassa yhteisessä tekemisessä.
Isoset ovat toivoneet myös parempaa perehtymisestä rippikoulun raamiksiin isoskoulutuksen aikana ja tähän kiinnitetään nyt kunnolla huomiota. Seuraavan kauden aikana pyritään valitsemaan yksi kaikkien rippikouluryhmien käyttämä raamismateriaali, johon isoset tutustuvat syvemmin jo syksyn ja kevään aikana. Sunnuntai-iltapäivisin pidetään raamisryhmiä, joissa isoset saavat olla mukana raamiksissa ensin osallistujina. Näin raamikset tulevat ensin tutuksi ja kynnys vetää niitä myöhemmin itse madaltuu.
Isostoiminnan kehittämisen lisäksi haaveenamme on laajentaa alunperin resurssiryhmäksi koottua Isosneuvostoa ensi syksynä Nuorten neuvostoksi, joka voisi kenties ottaa kantaa laajemminkin seurakuntamme nuoria koskeviin asioihin. Nuoret ovat innostuneita vaikuttamisesta ja toivovat pääsevänsä mukaan yhteiseen ideointiin ja päätöksentekoon jatkossakin. Tästä on hyvä jatkaa.