Kaste on koko perheen tärkeä juhla. Kastettava lapsi puetaan kastemekkoon, joka on saattanut siirtyä sukupolvelta toiselle, ja näin itse kastetilaisuudessakin voi olla läsnä monen sukupolven aikaiset muistot ja perinteet. Pohjois-Suomen seurakunnissa lapsia kastetaan vielä suhteellisen paljon. On kuitenkin paljon paikallisia eroavaisuuksia, eivätkä välttämättä edes kirkkoon kuuluvat vanhemmat kasta lastaan. Lasten kastamiseen vaikuttavat monet asiat. Joissakin seurakunnissa tilavuokrat ovat niin suuret, että ristiäiset saatetaan jättää järjestämättä sen takia. Joillakin perheillä ongelmaa voi tuottaa kummien saaminen.
Lapsen vanhemmilla ei välttämättä ole tietoa kasteesta tai se ei tunnu itselle läheiseltä asialta. Niinpä onkin hyvin tärkeää, että seurakunnan jokainen työmuoto tuo esille kasteen tärkeyttä omassa toiminnassaan. Monesti lapsen vanhemmat voivat olla juuri sitä niin sanottua väliinputoajaikäluokkaa, jolle suunnattua toimintaa seurakunnalla ei ole. Omasta rippikoulusta on aikaa jo vuosia eikä seurakuntayhteys enää ole vahva, kirkkoon kuulutaan tavan takia. Miten tällaiset vanhemmat tavoitetaan ja muodostetaan yhteys heidän ja seurakunnan välillä niin, että lapsen kastaminen koetaan tärkeäksi? Miten kasteen sekä lapsen ja seurakunnan välisen yhteyden arvoa rakennetaan?
Neuvolayhteistyö
Kempeleessä osallistumme kolme kertaa vuodessa neuvolan järjestämille perhevalmennusmessuille, joihin kutsutaan lasta odottavia perheitä. Seurakunnan työntekijöistä paikalla on ollut pappi, diakoniatyötekijä sekä lastenohjaaja. Tällaisessa tapahtumassa perheet voivat luontevasti tulla juttelemaan ja kyselemään kasteeseen liittyvistä asioista. Perhevalmennusmessut on todettu meillä oivaksi paikaksi tiedottaa vanhempia kasteesta ja sen merkityksestä, kastejuhlan järjestämisestä sekä perheille suunnatuista toiminnoistamme.
Kasteen ja kummiuden vahvistaminen
Seurakunnissa on käytössä erilaisia kaste-esitteitä, vastasyntyneiden vauvakasseja tai lahjapussukoita, perheisiin tehdään myös onnittelukäyntejä. Monissa paikoin kastettu saa seurakunnalta lahjaksi villasukat, ja kastepuuhun ripustetaan hänen oma kastelehtensä. Pitäisi myös miettiä, miten puhumme kasteesta niille, jotka eivät aio kastaa lastansa.
Olemme tärkeässä roolissa kristillisen kummiuden tukemisessa. Voimme järjestää erilaisia tapahtumia, joihin kummit osallistuvat kummilapsiensa kanssa. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi kummikirkko, kummiretki, kummipäivä, koulutielle siunaaminen ja konfirmaatio.
Somea kannattaisi hyödyntää myös kasteopetuksen esille tuomisessa sekä kasteen merkityksellisyydestä puhuessa. Vantaan seurakunnissa on otettu käyttöön uusi tapa tavoitella kummeja – tekstiviestikampanjan kautta tavoiteltiin alle 7-vuotiaiden lasten kummeja toukokuussa 2019. Erilaisia somekampanjoita voisi varmasti toteuttaa muissakin seurakunnissa, ja ihmisten tavoittamiseksi onkin mietittävä uusia keinoja.
Tässä blogitekstissä on käsitelty Rovaniemen 12.2. ja Ylitornion 13.2.20 kaste- ja kummiuspäivien keskusteluissa kasteen ja kummiuden vahvistamisesta ja näkyväksi tekemisestä nousseita teemoja