Limingan rovastikunnalllinen nuorisotyön tiimi, RONU, vahvistui vuoden alussa tuplamäärällä työntekijöitä kun Raahen rovastikunta lakkautettiin ja liitettiin Limingan rovastikuntaan.
Työn edellytykset nuorisotyön kentällä koettiin hyviksi. Erityisiä vahvuuksia ovat moniammatillisuus ja monitaitoisuus työn haasteiden kohtaamisessa. Kouluyhteistyö on vahvaa ja sillä on monia mahdollisuuksia. Rippikouluinnostus on tuntuvaa nuorten keskuudessa ja isoskoulutus kiinnostaa.
Heikkouksina tilojen soveltumattomuus tarkoitettuun käyttöön. Joskus tiloja ei ole ollenkaan, esimerkiksi silloin, kun niitä on jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi. Uhkana kirkon nuorisotyölle koetaan taloudellisten resurssien heikkeneminen. Myös EU:n työaikalainsäädännön muutokset koetaan uhaksi: leirityöhön olisi resurssoitava nykyistä enemmän työntekijöitä.
Seurakuntalaisuus voimavarana tuo laajemman näköalan seurakuntatyöhön. Seurakuntalaiset välittävät jatkuvasti viestiä siitä, mitä ajassa liikkuu. Resurssit monikertaistuvat-ne ovat lähes rajattomat. Yhdessä tekeminen vahvistaa yhteisöllisyyttä. Mikäli vapaaehtoistehtävät eivät ole mielekkäitä, johtaa se sitoumisen puutteeseen. Myös työntekijäkeskeisyys karkottaa vapaaehtoisia. Yhteisillä pelisäännöillä voidaan ehkäistä vääränlaista vallankäyttöä, epätietoisuutta ja mahdollisesti ilmenevää kontrollintarvetta. Yhdessä keskustellen voidaan purkaa raja-aitoja ja löytää yhteistyön sävel. Avoin toimintakulttuuri ehkäisee sisäpiirien syntymistä. Myös työntekijä on seurakuntalainen. Seurakuntalaisuus saa vankan pohja Jeesuksen lähetyskäskystä: Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Johtajuus mahdollistaa vuoropuhelun ja myös ristiriitojen käsittelyn.
Hiippakunta koetaan taustatueksi. Viestinnässä on otettu aktiivinen ote: uutiskirje Tiennäyttäjä-Ofelas välittää yhtäaikaisesti tietoa kaikkialle hiippakuntaan. Uhkana hiippakuntatyölle koetaan suuret etäisyydet. Nuorisotyön näkökulmasta olisi tärkeää löytää keinoja nuorten aikuisten linkittämiseen opiskelupaikan seurakunnan toimintaan ja ihmisiin. Tähän tarvitaan uusia keinoja. Rovastikunta on yksikkönä likietuisempi, siksi rovastikuntatyötä tulee kehittää edelleen.
Rovastikunnan seurakunnissa on kussakin yksilöllisiä lahjoja. Työntekijämäärä Limingan rovastikunnassa on lähes tuplaantunut aiempaan verrattuna. RONUn yhteydenpito on ollut vahvaa aikaisempina vuosina Limingan rovastikunnassa, mutta Raahen rovastikunnassa yhteistyö on ollut ohuempaa johtuen seurakuntien pienestä määrästä ja erilaisista voimavaroista. Rovastikuntayhteistyöhön tulee kuitenkin etsiä motivaatio. Vain sen myötä löytyy tarvittava aika yhteistyön tekemiseen. Uudella rovastikunnalla ei ole vielä perinteitä eikä historiaa. Yhteisten tapahtumien järjestäminen vaatii usein kompromisseja ja avointa työnjakoa. Motivaatio voi löytyä viestintäyhteistyöstä, koulutuskustannusten jakamisesta ja voimavarojen vahvistumisesta. Hartiat levenevät. Uudet toimintakäytännöt tuovat uusia perinteitä. Työ jatkuu!