Torniossa otettiin rohkea askel ja alettiin joulukuussa toteuttaa podcasteja. Ensimmäinen sai nimekseen Valo voittaa. Kokemus oli rohkaiseva. Kokeilu oli opettavainen. Tammikuussa kutsuttiin nuoria podcast suunnitteluun ja hankittiin uusi mikki.
Kaksi nuorta on nyt podcast hosteina eli ”emäntinä”. Aiheetkin tulevat heiltä ja sopivat juuri hyvin tavoitteeseen ”nuorilta nuorille”. Isoskoulutuksessa kuullaan nuorilta ideoita, ajatuksia ja toiveita podcasteihin liittyen ja työstetään niitä eteenpäin pienryhmissä. Nämä on tarkoitus liittää osaksi julkaisuja. Julkaisut aloitetaan toivottavasti jo maaliskuussa. Nuoret ovat pääosin itse käsikirjoittajina. Ajattomilla aiheilla on päästy alkuun. Ajankohtaisia kannanottoja otetaan mukaan, jos niistä syntyy luontevaa puhuttavaa.
Ensimmäinen työnsuunnittelullinen moka oli liian tiukka aikataulu, kun tavoitteena oli saada jo helmikuulle materiaalia ulos. Siinä tulivat omatkin taidot vastaan niin käsikirjotuksen kuin editoinnin aikatauluttamisen suhteen. Mikrofonin toimivuuskin takkuili. Nyt vauhtia on hidastettu ja yhdessä opetellen mennään eteenpäin.
Rippikoulutyö otti kopin etä-opetussarjasta ja tarkoitus on saada kevään aikana 4-5 opetuksellista podcastia kuunneltavaksi riparilaisille. Sisällöstä vastaavat työntekijät.
Podcast on nuorta lähellä oleva työväline, yksi muiden joukossa (instagram, discord, youtube, what’s app yms some- ja etäalustat). Kynnys podcastin tekoon voi olla suuri, mutta kun kurkkaa erilaisia podcasteja niin onhan niitä laidasta laitaan eri laatuisia ja sisältöisiä. Vinkkejä podcastin tekoon löytyy hyvin googlettamalla ja niillä pääsee alkuun kuka vain. Haluankin kannustaa rohkeasti ottamaan podcast työvälineeksi, yhdessä nuorten kanssa. Ensin voi toki kokeilla yksikseen ja nauraa vähän itselleen. Kokemus nuorelle on ollut nimenomaan päästä tekemään podcastia. Tässä koen olevani ennen kaikkea mahdollistaja, kun nuoret ovat sisällön tuottajina.
Aika näyttää miten seurakunnan nuorten podcast lähtee kasvamaan. Ajattelen siitä samalla tavoin kuin vaikkapa instagramista, eivät kaikki nuoret ole sielläkään, on hyvä olla erilaisia väyliä kohdata.
Oma visioni on edelleen kouluyhteistyöstä alakoulujen kanssa, johon valittu luokka-aste osallistuisi koko ikäluokkana ja tekisi oppituntivierailun yhteydessä oman podcast -jakson uskonnon opetukseen sopivasta aiheesta.
Kirjoittaja Heidi Namuhuya on Tornion seurakunnan nuorisotyönohjaaja