Huhtikuun alusta on Oulun hiippakunnan työntekijänä aloittanut Pelson vankilan vankiladiakoni Tuula Karjalainen. Hän on silti toiminut samassa kirkon erityisvirassa jo vuodesta 1987 alkaen.
Taustalla on hiippakuntarajojen muutos. Vankila sijaitsee Vaalan seurakunnan alueella ja kun kyseinen seurakunta liittyi Oulun hiippakuntaan, myös diakonin virka vaihtoi hiippakuntaa, Tuula kertoo.
Monipuolinen työnkuva
Vankilassakin diakoni on asiakastyössä.
– Pääasiallisesti se merkitsee sielunhoidollista keskustelua vangittujen kanssa, mutta myös heidän ohjaamistaan käytännön elämän kysymyksissä. Usein puhumme menneistä tapahtumista ja elämän rikkonaisuudesta, perhe-elämästä, laitosahdistuksesta ja tulevaisuuden haaveista ja suunnitelmista. Keskustelemme kahden kesken toimistossa, kappelissa tai vangin sellissä. Koronarajoituksiin kuuluu, että henkilökunta liikkuisi mahdollisimman vähän.
Tuula ohjaa viikoittain vankilan kappelissa myös raamattupiiriä.
– Niissä Raamatun Sanan, yhteisten rukousten ja keskustelun lisäksi tärkeää on myös vankien keskinäinen vertaistuki, jota itsekin arvostan todella paljon, Tuula pohtii.
Myös hengellisen vankilavierailutoiminnan järjestäminen kuuluu Tuulan työtehtäviin.
– Seurakuntien viranhaltijat ja muiden kristillisten seurakuntien vapaaehtoiset ja vankilalähetit käyvät tapaamassa vankeja ja pitävät tilaisuuksia. Papit toimittavat messuja kerran tai kaksi kuukaudessa ja toiset ohjaavat erimuotoisia hengellisiä tilaisuuksia. Koronarajoitusten vuoksi vierailijat eivät nyt pääse vankilaan, joten pidän itse sunnuntaisin hartaustilaisuudet. Koronan vuoksi täälläkin saa kokoontua vain kymmenen henkilöä, joten olen saanut pitää kaksi tilaisuutta peräkkäin, että kaikki halukkaat pääsisivät osallistumaan. Vankiladiakoni toimii myös yhteistyössä vankilan henkilökunnan kanssa.
– Pyrin olemaan heille kirkollisten ja hengellisten asioiden asiantuntija ja tarvittaessa jaan myös heidän ilojaan ja surujaan, Tuula kertoo.
Elämää suljetussa laitoksessa
Pelso on Itä- ja Pohjois-Suomen vankeinhoitoalueella oleva suljettu rangaistuslaitos. Vankipaikkojen lukumäärä on 80 kpl ja jokainen asuu yksin sellissään. Vankilassa on nykyisellään vain miesvankeja. He suorittavat saamiaan tuomioita rikosnimikkeestä riippumatta. Vankilaan sijoittamisessa määräävin tekijä on asuinpaikkakunta. Pelson vankilaan tullaan pääsääntöisesti Oulun hiippakunnasta, mutta vankeinhoitoalueeseen kuuluu myös Kuopion ja Mikkelin hiippakuntien alueita.
– Näiden ihmisten elämässä on yleisesti ollut paljon rikkinäisyyttä jo lapsuudesta alkaen, jopa yli sukupolvien. Joskus on ollut hyvin pienestä kiinni, että he ovat joutuneet istujaksi asiakkaan tuolille.
He ovat sydämessään yksinäisiä ja elämässä syrjäytyneitä. Heissä on paljon hyvää, he ovat Isämme lampaita, kuten me siivosyntisetkin. He tarvitsevat sytykkeen elämän muutokseen ja tukea sen saavuttamiseen. Koska heidät valvotaan pysymään päihteettöminä, he usein ovat ns. pienellä paikalla ja siksikin otollisia elämänmuutokseen.
Hengellisyys työn suola
Tuula kokee, että hänen työnsä suola on samaa kuin elämässä yleensäkin.
– Jeesus kuoli meidän jokaisen puolesta ja saan viestittää sitä ilosanomaa sanoin ja käytännön teoin myös täällä. Jokaisessa kohtaamisessa saan nähdä Jeesuksen kasvot ja siinä on minun voimavarani. Usein kasvoissa on murheellinen ilme, mutta se kirkastuu asioita jakaessamme, yhteisessä keskustelussa ja rukouksessa. Jokin pieni lause saattaa herättää ison muutoksenhalun. Työvuosikymmenistä huolimatta pidän työstäni edelleen hyvin paljon ja juuri sen avulla kestän muut vankilasta nousevat paineet.
Terveisiä hiippakunnan muille työntekijöille
Tuula kertoo, että Oulun hiippakunnassa on hänelle paljon enemmän yhteistyökumppaneita kuin konsanaan Kuopion hiippakunnassa oli. Pelson vankilan vangit ovat kotoisin pääsääntöisesti juuri Oulun hiippakunnan alueelta.
– Olen kiitollinen jokaisesta rukouksesta ja vierailusta, jolla olette palvelleet vankilassa. Olen kiitollinen myös kaikista keskusteluista ja konkreettisesta avusta, jota vangeille, vapautuneille ja heidän perheilleen olette antaneet.
Olette tärkeitä henkilökunnallekin ja täytätte myös vankeuslain velvoitteita tukiessanne vankilaan joutuneita! Toivotan Teidät jälleen koronarajoitusten jälkeen tervetulleeksi tänne yhteiselle kivikkoiselle työsaralle. Tuula päättää haastattelun koskettaviin sanoihin:
Voimia, valoa, iloa ja Taivaan Isän siunausta jokaiseen päivään!
Haastattelijana piispan erityisavustaja Harriet Urponen