Seurakuntien varhaiskasvatuksessa tunnistetaan herkästi yhteiskunnan muutokset. Kuntayhteistyötä tehdään vahvasti. Samoin perhetyötä seurakunnissa on kehitetty. Pieni syntyvyys on nostettu valtakunnalliseen keskusteluun ja ilmiö koskettaa niin kaupunkeja kuin maaseutua. Suomalaisen yhteiskunnan perhepolitiikan muutokset näkyvät lähes välittömästä seurakuntien perhekerhojen ja päiväkerhojen ovilla ja eteisissä.
Lue Vauvaystävällisen seurakunnan teesit Vauvanpäivänä 27.9.
https://www.vauvasuomi.fi/vauvan-piv-1
Työaika-mahdollisuus vai uhka?
Työaika lastenohjaajien työehtosopimuksissa on rajattu. Lapsityönohjaajat tekevät työajatonta työtä, mutta heidän määränsä on pieni Oulun hiippakunnassa, jossa vain vajaassa kymmenessä seurakunnassa on sen kokoinen tiimi, jota johtaa lähiesimies. Henkilöstömuutokset mahdollistavat työkuvien tarkastelun. Päiväkerholaisten määrän vähentyessä seurakunnat puntaroivat täytetäänkö eläköityvien virkoja. Entä jos kysymyksen kääntäisi päälaelleen? Onko päiväkerholaisten määrän tuijottaminen tai työajan yhä kontrolloidumpi seuranta oikeita kanavia seurakuntien varhaiskasvatuksen analyysivälineitä? Vai ovat ilmiöt syvemmällä yhteiskunnan perhepolitiikassa ja perhekäsityksen muutoksessa?
Perheiden tarpeet moninaistuva
Perhepolitiikka on sidoksissa suomalaiseen työelämään. Vuorotyö edellyttäisi palveluiden saatavuutta myös iltaisin ja viikonloppuisin. Useampilapsisessa perheessä aamupäiväkerho voi olla mahdoton ajatus: aamuyhdeksäksi on vaikea ehtiä. Moni kunta ja järjestö tarjoaa samalla paikkakunnalla omia avoimia kerhojaan. Lasten tuentarve kasvaa. Yhä useampi lapsista tarvitsee erityistä tukea oppimiseen, kielelliseen kehitykseen tai sosiaaliseen käytökseen. Seurakunnilta kysellään mahdollisuutta tuoda 2-vuotias päiväkerhoon.
Palvelua vai kasteopetusta?
Kunta saattaa tarjota maaseudulla perhepakettia, johon liittyy myönteistä väestönkasvua tukevat toimet tonttipolitiikasta ilmaiseen päivähoitoon. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on muuttanut ymmärrystä vanhemmuudesta. Aiemmin vanhemmat lapset otettiin pois päivähoidosta toisen vanhemman jäädessä kotiin. Nyt liike saattaa olla toisinpäin: vanhemmat lapset laitetaan kunnalliseen päivähoitoon vauvan syntyessä, koska hoitopaikoista kasvavilla alueilla kilpaillaan. Harvemmin asutuilla alueilla ikäkausisidonnainen työote on tullut tiensä päähän: ylisukupolviset kerhot tukevat kasvua kaiken ikää.
Seurakuntien varhaiskasvatuksessa ei voida tarjota niin kattavia palvelupaketteja, kuin mihin kunnilla on resursseja. Seurakunnissa pohditaan jännitettä perushoidon ja kasteopetuksen välillä. Nämä kaksi ovat myös sisäkkäisiä. Sisältöön panostaminen tuo seurakunnan varhaiskasvatukseen laatua. Henkilöstön vähentyessä yksi työntekijä saattaa kuitenkin joutua vastaamaan yksin vaikkapa perhekerhon kokonaisuudesta, joilloin aikaa on vain keskittyä perustehtäviin.
Työyhteisöä saattaa kokea hämmennystä kasvatuksen kenttää ravistelevissa muutoksissa koskien esimerkiksi katsomuskasvatuksen toteuttamista. Tähän tarvitaan käsitteiden avaamista, tietoa ja yhteistä ratkaisujen etsimistä.
Kirkon tulevaisuusselonteko yhteisen keskustelun tukena
Limingan rovastikunnan varhaiskasvattajat pohtivat, mitä olemme valmiit muuttamaan, jotta perhetyö nousisi seurakunnissa keskiöön? Koko seurakunnan tulisi olla perhetyön takana. Kirkon tulevaisuusselonteon 2030 äärellä Kirkolliskokous painottaa, että kasteen ja kummiuden tukemista on voimakkaasti jatkettava (osallistu Kaste ja kummiuspäiviin Rovaniemellä 12.3., Ylitorniolla 13.2. Haapajärvellä 17.30.2020), kirkon viestintää tulee resurssoida riittävästi ja organisoida tehokkaasti (seuraa rippikoulun kehittämistä rippikoulu.wordpress.com), kirkkoon kuulumista on tuettava erityisesti yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä
ja viestintää ja keskustelua kirkon varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan sisällöistä ja laadusta tulee lisätä niin kirkon sisäisesti kuin yhteiskunnallisesti.
Lue tulevaisuusselontekoon liittyviä blogeja hiippakunnan kotisivuilta. Ne ovat syntyneet Tulevaisuus todeksi- palvelumuotoilutyöskentelyssä: https://www.oulunhiippakunta.fi/blogit/