1. Se on ennustettavaa
Hidasta, sanoo joku. Ennustettavaa, sanon minä. Kirkon hallinnossa asiat valmistellaan, eri tahot kuullaan ja lopulta ulos putkahtaa perusteltu päätös, joka on lähtökohtaisesti julkinen. Se luo luotettavuutta. Tällä kaikella pyritään takaamaan myös se, että aikaan saatu päätös on menettelyltään virheetön, perustuu tosiseikkojen lisäksi oikeaan lain tulkintaan ja on vieläpä loogisesti ajateltunakin kunnossa. Se, mikä ketteryydessä joskus hävitään, luotettavuudessa voitetaan -eikö? Ainakin allekirjoittanut haluaa mieluummin luotettavaa kuin nopeaa hallintoa, eikä kyseessä edes ole nollasummapeli.
2. Siellä toimitaan virkavastuulla
Viranomaisia ja viranhaltijoita (puhuipa joku joskus virkamiehistäkin) on kirkossa monella tasolla. Ja se on hyvä! Niin kirkossa kuin muuallakin yhteiskunnassa tietyt julkista vallankäyttöä sisältävät tehtävät halutaan hoitaa tehokkaasti, tarkoituksenmukaisesti ja oikeusvarmuusvaatimukset täyttäen. Kun sitten suoritetaan toimia, jotka sisältävät julkista vallankäyttöä, on asianosaisella velvoite toimia oikeuden- ja lainmukaisesti, puolueettomasti ja tasapuolisesti. Virkavastuulla toimiminen rajoittaa mukavasti myös niin henkilökeskeisyyttä kuin mielivaltaakin, mitä ei voine pitää kenenkään kannalta huonona asiana.
3. Se kuulee ihmisen
Kirkossa voi vaikuttaa. Myös kirkon hallinnossa voi vaikuttaa. Vaivaa tämä toki vaatii ja pientä perehtymistä myös, mutta ovet ovat tässä suhteessa auki ja kahvat kurotuskorkeudella. Edustuksellinen demokratia antaa omat mahdollisuutensa, mutta väitänpä, että myös kirkon viranhaltijat ovat varsin alttiita kehittämään työtään ja kehittymään myös itse saamansa palautteen pohjalta. Hallinto ei kirkossa jyrää ihmistä vaan toimii hänen tasollaan, hänen parhaakseen.
4. Siitä voi valittaa
Kirkon hallinnosta putkahtaa päätöksiä, joihin voi hakea muutosta (noh, ihan aina ei voi, mutta pääsääntöisesti kyllä). Jos koet että asiasi on valmisteltu kehnosti tai päätös perustuu vääriin tietoihin, voi asialle yleensä tehdä muutakin kuin surra, vihastua tai pahoitella. Tämä jos mikä on hyvä: siellä missä on ihmisiä, tehdään virheitä. Ja aika usein virheet voi myös korjata.
5. Se mahdollistaa toiminnan
Kirkon hallinto on paitsi juridiikkaa ja hallintotieteitä, myös teologiaa. On järkevää, ettei hallinto kaappaa seurakunnan elämässä kohtuuttoman suurta roolia, vaan joitakin asioita hoidetaan muualla kuin paikallisseurakunnassa. Hallinnon tehtävä kun on mahdollistaa kaikkein tärkein: Jumalan ja ihmisen kohtaaminen niin kirkossa, kerhossa kuin ristiäisissäkin. Koska kirkossa ymmärretään hallinnon rooli palvelijana, on yksittäisellä työntekijällä ja vapaaehtoisella runsaasti vapautta toiminnan kehittämiseen, eikä jokaista kokeilua ja ratkaisua tarvitse viedä vaikkapa jonkin luottamuselimen päätettäväksi.