Kesäkuussa 2021 avattiin Turun tuomiokirkon yhteyteen Pyhiinvaelluskeskus, jonka tarkoituksena on antaa tietoa Suomessa olevista pyhiinvaelluksista ja pyhiinvaeltamisesta. Koronakriisi on koetellut maailmaa ja samalla se on muuttanut matkailua, mutta kokemusten etsiminen ei ole kuitenkaan kadonnut. Pyhiinvaellukset sopivat hyvin tähän kysyntään. Ne tarjoavat kokemuksia, tarinoita, hengellisyyttä, liikuntaa ja merkityksellisyyttä. Kenties tunnetuimpia reittejä ovat Santiago de Compostela ja Via Francigena, mutta myös lähempää löytyy kuljettavaa. Oulun alueelle avattu Oulujoen pyhiinvaellus kuljettaa pyhiinvaeltajan Oulusta Vaalaan. Pohjoisessa on monia muitakin reittejä ja lisää on tulossa. Kysyntä merkitykselliselle matkailulle on kasvanut.
Osana tarinaa
Tarina tekee matkailukohteesta kiehtovan ja pyhiinvaellusreitit voivat kertoa tarinaa. Se voi kertoa esimerkiksi henkilöistä, perinteistä, tapahtumista tai kohteista. Pyhiinvaelluksella kuljemme samoja reittejä, joita on kuljettu ja joita tullaan yhä kulkemaan. Pyhän Olavin merireitti kertoo pyhimyksestä, jonka tarinaa voimme seurata Turusta Trondheimiin asti. Oulujoen pyhiinvaelluksella taas kuljetaan kirkosta kirkkoon, tutustuen alueen ja kirkkojen historiaan. Ne ovatkin merkittäviä kohteita omilla alueillaan. Se kulkiko pyhimys samaa reittiä tai onko kohteena pyhä paikka, ei loppujen lopuksi ole väliä. Reitillä kulkija liittyy osaksi tarinaa. Olemme samalla merkityksellisellä matkalla.
Merkityksellistä matkailua
Suomi on luontomatkailun maa. Tuhannet järvet, kauniit tunturit ja Kolin maisema herättävät ihailua ja keräävät turisteja, mutta ne voivat herättää myös hengellisiä kokemuksia. Pyhiinvaellukset tarjoavat matkailijoille kokemuksia, joille ei tavallisessa arjessa jää aikaa tai tule annettua mahdollisuutta. Rukoukset ja läsnäoloon ohjaavat tekstit ja laulut voivat tehdä tuntureilla kulkemisesta aivan erilaisen. Tiekirkot ovat olleet Suomessa suosittuja kohteita ja ne edustavat selkeästi uskontoa ja hengellistä elämää. Kuitenkin hengellisyyttä löytyy myös luonnosta. Kaupungin kaduilla tai luonnossa kulkeville reiteille tehdyt hartaustekstit antavat tavalliselle maisemalle aivan uudenlaisen merkityksen. Pyhä tulee osaksi arkea.
Yhdessä matkalla
Pyhiinvaelluksen onnistumiseen ei kuitenkaan vaikuta kohde tai reitti. Se on onnistunut kuljetusta matkasta huolimatta. Pyhiinvaelluksella voimme kohdata jotain, mitä emme aina huomaa arjessa. Voimme huomata, että emme kulje yksin. Liitymme osaksi pitkää perinnettä ja psalmin 91 sanoin voimme huoletta kulkea matkaamme: “Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.”