Synodaalikokous 2022
Etusivu / Tukea työhön / Synodaalikokous 2022

Synodaalikokous 2022

Oulun hiippakunnan synodaalikokous järjestetään 27.-28.9.2022 Hotelli Lasaretin tiloissa Oulussa (Kasarmintie 13 b, 90101 Oulu). Synodaalikokoukseen kutsutaan kaikki hiippakunnan kirjoissa olevat papit ja lehtorit.

Seurakunnan, seurakuntayhtymän, tuomiokapitulin tai kirkon virassa tai työsuhteessa toimivalle papille tai lehtorille synodaalikokous on virkatehtävä. Muiden työnantajien palveluksessa olevin pappien ja lehtorien ja eläkkeellä olevien pappien ja lehtorien toivotaan osallistuvan synodaalikokoukseen mahdollisimman runsaslukuisesti, mutta virkavelvollisuutta siihen ei ole.

Kirkkojärjestyksen 18 luvun 9 §:n mukaan:

Piispa, arkkihiippakunnassa arkkipiispa, kutsuu hiippakuntansa papit ja lehtorit vähintään joka kuudes vuosi synodaalikokoukseen, jonka tehtävänä on käsitellä teologisia kysymyksiä sekä seurakuntien hoitoa ja muuta kirkon toimintaa ja hallintoa koskevia asioita.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Oulun hiippakunnan synodaalikokoukseen avataan 1.4.2022. Ilmoittautumisohjeet ja linkki ilmoittautumiseen lähetetään maaliskuun aikana sähköpostitse. Jos tuomiokapitulilla ei ole tiedossa sähköpostiosoitettanne, saatte kirjeen kotiin huhtikuun alkupuolella. Ilmoittautumisaika päättyy 31.5.2022. Jos aktiivipalveluksessa (seurakunnan virassa) olevalla papilla on ylivoimainen este osallistua, tulee hänen olla suoraan yhteydessä hiippakuntadekaaniin ja keskustella asiasta hänen kanssaan.

Ohjelma

Pääluentojen pitäjinä toimivat piispa emeritus Eero Huovinen ja kirkon lähetystyön keskuksen vt. johtaja, teologian tohtori Elina Hellqvist.
Kokouksen ohjelma avautuu pdf-tiedostoksi tästä linkistä.

Kokouksen pukukoodi

Kokoukseen ja iltatilaisuuteen pukeudutaan virkapaitaan ja arkipukuun. Lisätietoja papin ja lehtorin virkapukeutumisesta, tästä linkistä.

Kustannukset

Hiippakunta vastaa synodaalikokouksen kustannuksista matkakuluja lukuun ottamatta. Toivottavaa on, että järjestetään alueellisia tai rovastikunnallisia yhteiskyytejä, ja niitä tarjotaan myös eläkkeellä oleville papeille. Lääninrovasteja pyydetään olemaan aloitteellisia yhteiskuljetusten järjestämisessä. Toinen poikkeus on, että Oulun tuomiorovastikunnan ja Limingan rovastikunnan osanottajille hiippakunta ei kustanna lyhyen etäisyyden vuoksi hotellimajoitusta. Hiippakunta vastaa ensimmäisen päivän juhlaillallisen kustannuksista.

Peruuttaminen

Ilmoita peruuntumisesta välittömästi sähköpostiosoitteeseen: aino.hartikka@evl.fi tai soita 040 744 7010/toimistosihteeri Aino Hartikka.
Mikäli peruutus tapahtuu alle kaksi viikkoa ennen kokouksen alkua, hiippakunta perii mahdollisesti peruutuksesta aiheutuneet kustannukset, vaikka kyseessä on maksuton tilaisuus.

Synodaalikirja

Synodaalikirja ilmestyy suunnitelman mukaisesti 1.8.2022 evl.fi/plus-sivuilla osoitteissa Synodaalikokoukset – evl.fi ja ruotsiksi Synodalmöte -evl.fi

Kirjan julkistamistilaisuus on 10.8.2022 Kirkon talossa klo 14 (Eteläranta 8, Helsinki). Tilaisuuteen on kutsuttu mm. kirjoittajia ja median edustajia. Mikäli haluatte osallistua tilaisuuteen, niin pyydän ilmoittautumaan viimeistään 8.8. Oheinen Lyyti-linkki sisältää myös tarkemman ohjelman: Kutsu julkistustilaisuuteen: Pelastus – Synodaalikirja 2022 (lyyti.fi)

Synodaalipodcast

Helsingin hiippakunta on tuottanut podcast-jaksoja jokaisesta synodaalikirjan artikkelista. Artikkeleita on 13, mutta jaksoja tulee 14, koska yksi jaksoista on intro/alkujakso. Jokaisessa jaksossa yksi artikkelin kirjoittajista on haastateltavana. Jaksot kestävät n. 30-40 minuuttia / jakso. Podcastit ovat kuunneltavissa Spotifyissa ja muilla yleisimmillä alustoilla 1.8.2022. Podcastit ovat vapaasti kaikkien kuunneltavissa ja käytettävissä. Linkki Synodaalipodcasteihin Spotify sovelluksessa tässä.

Synodaalikokouksen kuvagalleria

Synodaalikokouksen valokuvaaja oli Matti Vuorma. Kokouksen tunnelmiin pääset vielä kerran tästä linkistä, joka avautuu kokouksen kuvagalleriaan.

Synodaalikokouksen materiaalit

Kanavien ja luentojen materiaalit avautuvat pdf-tiedostoiksi alla olevista linkeistä:

Eero Huovinen – Pelastus?

Elina Hellqvist – Elämän merkitystä etsimässä-pelastus tässä ajassa

Juhani Holma – Penkkirivit haastettuina. Kirkkosaleista muunneltavampia?

Pauli Niemelä – Näkökulmia pelastukseen Vanhassa testamentissa

Rosa Huotari – Köyhien on Jumalan valtakunta: Ruoka-avussa käyvien kontekstuaalinen teologia

Panu Pihkala – Papin rooli ympäristökriisin keskellä?

Terttu Malo – Kirkon itseymmärryksestä laskeutuvien käyrien maastossa.

Suvielise Nurmi – Suhteessa oleminen avaimena ihmisyyteen

Instagram

Synodaalikokouksen hästäg Instagramissa on #synodaali22